Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Støre, du kan fremdeles snu og det kan fremdeles bli vanlige folks tur

9.1.2022
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Tiril Ekrem, nestformann i Haugaland FpU
handler om
Foto: Privat og SMK

Hvor ble det av vanlige folks tur?

«Nå er det vanlige folks tur» var et flittig brukt slagord fra Arbeiderpartiet du garantert hørte under valgkampen i 2021. Og det slo an, nettopp hos vanlige folk, og Arbeiderpartiet gikk seirende ut av stortingsvalget. Under Jonas Gahr Støres takketale for partiet sitt etter seieren forsikret han nok en gang at dette regjeringsskiftet skulle føre til vanlige folks tur, og han ble møtt med stormende jubel.

Et brutt valgløfte?

Det høres rosenrødt ut og det er vi nok alle enige i. Landet består av stort sett vanlige folk, og dermed er en politikk som garanterer at vanlige folk blir sett og hørt helt på sin plass. Problemet er bare at Støre ser ut til å ha glemt denne tanken igjen i valgkampen, for etter han kom til makten som statsminister har han ikke prioritert vanlige folk, men heller det motsatte.

Hans regjeringspartner og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sa den 8. november da regjeringen la fram statsbudsjettet at folk kom til å merke endringene regjeringen la opp til i det nye budsjettet. Dog fikk vanlige folk kjenne den nye regjeringens endringer på kroppen raskere enn forventet, og heller i den negative retningen enn motsatt.

Vanlige folk har ikke råd

Sett bort i fra korona er det en sak som har preget nyhetsbildet mer enn noe annet de siste månedene av 2021: fryktelig høye strømpriser. Vi har sett reportasjer fra hjemmene til nettopp vanlige folk som har stått fram i media og vist hvordan de lever med et minimalt forbruk av strøm fordi de ikke har råd til å betale for mer enn det absolutt nødvendige. Disse folkene er tøffere enn de fleste, og ingen fortjener å ha det sånn. Det samme gjelder studenter som piner seg gjennom kalde vintermåneder i iskalde leiligheter fordi de vet at å bruke varmeovnen medfører en strømregning de ikke er i stand til å betale. Elbilen har blitt frontet i det grønne skiftet, men det presenterer nå to utfordringer for vanlige folk: kostnaden av å kjøpe ny bil, men nå også prisen av strøm for landing.

I likhet med strømprisen har også drivstoffprisen stadig økt de siste månedene, og forventes å øke enda mer. Under valgkampen forsvarte til og med Støre en drivstoffpris på over 20 kroner literen, og sa det var både ønsket og nødvendig. Her rammes vanlige folk i distrikts Norge ekstra hardt hvor det er mindre konkurranse mellom bensinstasjoner og et dårligere kollektivtilbud enn i storbyene. Bilen er en nødvendighet, og vi kan ikke tillate at både bilkjøring og varmeovn blir reservert for eliten.

Frikortgrensen for helse økes med 461kr til 2921kr neste år. I tillegg ligger det an til en økning også i egenandeler. Her sviktes de syke i samfunnet. I nyttårstalen til Støre snakket han om viktigheten av fellesskapet vi har i Norge. La politikken støtte opp om dette fellesskapet ved å ikke straffe de syke.

Nytt år, nye muligheter

Fjellvettregel nummer 8 konstaterer: «vend i tide, det er ingen skam og snu». Du kan enda snu og det kan fremdeles bli vanlige folks tur, Støre. For hva karakteriserer vel et nytt år bedre enn nye muligheter?

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.