Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Til dere som sier dette, vil jeg si: Hold kjeft.

1.6.2022
Jeg og mest sannsynlig de fleste andre på min alder og i vårt land har vokst opp med å høre svært ofte hvor privilegerte vi er og hvor heldige vi er som ble født her og nå.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Vetle Grut, spaltist for Jeune
handler om
Matt Palmer (illustrasjonsbilde) og @emgfoto /Ladnera48. Collage: Jeune

På Senterpartiets landsstyremøte sa Marit Arnstad «Vi må spørre oss om vi må endre på kriteriene for de norske klimamålene eller utsette dem noen år». Dette utsagnet vekket mye oppmerksomhet og høstet kritikk, men forslaget ble heldigvis slått ned på av Støre noen dager senere. Misforstå meg ikke, det er bra at vi ikke utsetter disse målene, men situasjonen får meg uansett ikke til å føle meg bedre. Det finnes de som benekter klimaforskningen i landet vårt og verden, det er ikke de jeg vil fokusere på i dag. Tvert imot vil jeg fokusere på hvor FUCKED vi er.

Jeg tror ikke vi vil klare det

Når Gahr Støre sier at vi skal beholde klimamålene føler jeg meg ikke særlig bedre. Første sommerleir jeg var på, husker jeg at jeg spurte en jeg så opp til i partiet om han tror at kommer vi til å klare det. Han svarte at klimavennlig teknologi og løsninger vokser ekstremt fort, og at han tror vi kommer til å holde oss under 2-graders målet. Tidligere i år kom en ny klimarapport, og den er så deprimerende at det er psykisk slitsomt å skrive og tenke på det. Jeg tror ikke at vi kommer til å klare det. Jeg, og mest sannsynlig de fleste andre på min alder og i vårt land, har vokst opp med å høre svært ofte hvor privilegerte vi er og hvor heldige vi er som ble født her og nå. Til dere som sier dette vil jeg si; hold kjeft.

Men hvor gode er disse godene om jeg ikke kan gi de til barnet mitt?

Ikke misforstå meg, jeg setter pris på TV, PlayStation, sydenturer og velferdsstaten vår. Men hvor gode er disse godene om jeg ikke kan gi de til barnet mitt? Jeg setter også pris på oljefondet vårt og hvor mye velstand oljen har gitt landet vårt. Jeg setter til og med pris på alle de godene vi har fått fra energien som oljen generer, om det er biler, strøm eller den enorme mengdene ressurser som trengs for å sette en fot på månen. Samtidig mener at ikke noen av disse godene er verdt med tanke på framtiden som mine foreldres og eldre generasjoner har bidratt til. Vi har visst om effekten som fossilt brennstoff har hatt veldig lenge. Først nå har vi etablert mål og retningslinjer for at vi skal kunne unngå en oppvarming som er umulig å reversere. Som sagt får det meg ikke til å føle meg bedre. India og Kina har tross alt gitt faen i disse målene. Da kan vi jo like godt bare gi opp da, eller?

Jeg kunne levd i steinalderen til jorden vår var sunn om det var det som skulle til.

Hadde lett ofret alt det oljen gir

Jeg skal ikke sitte her å klandre statsministerne i Norge for India og Kina sine elendige klimamål. Samtidig er det viktig for meg at folk forstår hvorfor visse mennesker som vokser opp i dag trenger noe mer å tro på. Vi hører om ungdom som kvier seg for å få barn på grunn av klimaangst. I 2018 var det en fødselsstreik i Storbritannia. Tenk å ville gi opp noe så ekstremt viktig. Jeg kan huske når jeg først hørte om global oppvarming da jeg var et lite barn. Jeg tenkte «kan vi ikke bare slutte å bruke olje?». Selvfølgelig kan vi ikke det ble jeg fortalt. Jeg ble fortalt at vi må jo ha strøm, biler, og så videre. Svaret gjorde meg flau, men er det virkelig et så stort offer? Ja, jeg setter pris på privilegiene mine, men jeg vil heller ha barn som vokser opp i en sunn verden. Dette er ikke en overdrivelse en gang. Jeg hadde lett ofret alt det oljen gir oss. Jeg kunne levd i steinalderen til jorden vår var sunn om det var det som skulle til.

Vi kan ikke fortsette å sitte stille i ro i lille Norge og tenke at vi har gjort vårt, og ferdig med det.

Mange mennesker hadde dødd om vi hadde sluttet å bruke olje her og nå. Samtidig vil det å fortsette og brenne oljen frata enda flere mennesker livet gjennom ringvirkninger langt fram i tiden. Jeg er desperat, vi nå klimamålene. Problemet med klimaløsningene globalt er helt klart det at verden ikke kutter utslipp i samme tempo. Men vi kan ikke fortsette å sitte i ro i lille Norge og tenke at vi har gjort vårt, og ferdig med det. Oljefondet vårt er mens jeg skriver verdt 11 745 431 478 883kr, (11 000 milliarder). Det er for vår framtid. Oljefondet vårt investeres i alt fra rentepapirer, eiendom, internasjonale aksjer og fornybar energi. Per 2020 eide Oljefondet aksjer i Apple verdt 116. milliarder kroner. Denne typen investeringer er gjennomgående for oljefondet, svært gode og profitable investeringer.

Men hvilken investering er virkelig mer profitabel for Norges framtidige generasjoner enn en som er utelukkende klimavennlig?

Norge har nærmest ingen makt over Kina, India og mange andres land elendige klimamål. Oljefondet vårt derimot, er det eneste som har det som i vår forskrudde verden betyr alt; penger. Disse pengene burde utelukkende gå til klimavennlige investeringer. En slik investering er ikke bare smart for å redde verden, men vil i seg selv gjøre Norge og verden til et sted med mye, mye høyere velstand i framtiden. Gitt at vi ikke bare gir opp selvfølgelig.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.