Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Alle gutter har et ansvar for å stoppe "creepen" i vennegjengen

30.7.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Skrevet av Hasnain P. Raja (Ha$9), artist
handler om
Foto: Chai Saeidi, @stillchai på Instagram

Dyster voldtektsstatistikk

Altfor mange jenter går til politiet med overgrepssaker. Og det verste er at såvidt noen faktisk fører frem til noe. Over 80% av alle anmeldte voldtekter i Norge blir henlagt, og kun 1 av 10 voldtektssaker ender med fellende dom, i følge en rapport fra Riksadvokaten. Grunnen til at det er slik er at det er ofte vanskelig å bevise at et overgrep faktisk har funnet sted og veldig ofte så blir det ord mot ord.

Det er altså klart at rettssystemet henger etter og at norske jenter ikke beskyttes godt nok av det. Det betyr at jenter må være ekstra føre-var når de skal ha det kjekt. Men skal det egentlig være slikt? Eller er det noe vi gutter kan gjøre for å forhindre misbruk, voldtekt og overgrep? Det mener jeg er tilfellet.

Vi gutter kan nemlig velge å våge å gripe inn når vi ser ei jente (eller en gutt for den saks skyld) bli misbrukt. Og selv om dette burde være en allmenn regel, bør vi være ekstra våkne når det er snakk om egne kamerater i vennegjengen. Da bør terskelen for å gripe inn være mye lavere.

Slutt å se vekk. Grip inn.

Jeg vet at det er mange der ute som kan kjenne seg igjen i å ha en venn som er "litt på kanten" i fylla. Jeg har en sterk appell til alle dere som vet at dere har en eller flere kamerater som oppfører seg som predatorer i møte med jenter. Det er på tide, mener jeg, at du slutter å se vekk når du vet at kompisen din prøver seg på ei jente som ikke er interessert. Det er på tide at du slutter å se vekk når kompisen din utnytter ei som er altfor full. Det er på tide at du slutter å se vekk når kameraten din utnytter ei som er bevisstløs eller ikke i stand til å forsvare seg selv. Du er like ille som kompisen om du står der og ser på eller ser vekk. Det er ingen andre enn guttene sin feil at jenter som vil ha det kjekt må gå gjennom et helvete.

Ser du noen som føler seg ukomfortabel på grunn av noe som din venn gjør, så må du gripe inn. Skal vi gutter bare stå og se på at våre jenter blir misbrukt, overfalt, voldtatt og mishandlet, rett foran øynene på oss? Sett grenser for deg og dine kamerater. Våg å stå opp mot kompisen din når du ser han gjøre noe som noen andre ikke liker.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.