Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– La 2022 bli året der alle fylkes- og ungdomsråd får møte og talerett!

7.6.2022
La oss ta denne kampen en siste gang.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Anniken Elisenberg, spaltist for Jeune
handler om
Redningsselskapet (illustrasjonsfoto)

Medvirkning høres sikkert fett ut. Tanken om at det du sier, kommer frem til politikerne – og at meningene dine taes i betrakting når de fatter et vedtak. Og sånn skal det jo egentlig være. Men realiteten i dag er langt fra sånn.

I dag er det lovpålagt for alle fylker og kommuner å ha ungdomsråd. Dette er et flott tiltak som skal bidra til at stemmen til dagens barn og ungdom kommer tydeligere frem i lokaldemokratiet. Og som medlem av et fylkesungdomsråd, så er det fint å vite at vi til en viss grad blir tatt på alvor. Men for at medvirkningen vi som et ungdomsråd har, faktisk er reel – ja da har vi en vei å gå.

Endringen som må til er møte-, og talerett for ungdomsråd i fylkes- og kommunestyrer.

For i dag har ikke fylkes- og ungdomsråd en nedskrevet hjemmel som gir de retten til å tale i fylkes- og kommunestyrene. Er vi heldige så kan vi få en interpellasjon på kanskje 5 minutter før møtestart. Ikke fortell meg at dette er reell medvirkning.

Men noen steder har «voksenpolitikerne» tatt til ordet for at det å gi oss en slik rett er dem riktige veien å gå. Det skal de ha masse skryt for. Mitt håp er at all ungdom får den samme muligheten.

Det skal ikke være flaks og godvilje hos «voksenpolitikerne» som avgjør om et ungdomsråd har møte- og talerett. Dagens regelverk er et altfor løst, og lite ambisiøst for ungdomsmedvirkning.  Å endre lovverket vil være en riktig og viktig utvidelse av lokaldemokratiet. Og ikke minst vil det bety svært mye for alle ungdommene som hver dag står på for hvert enkelt ungdomsråd her i landet.

Er vi heldige så kan vi få en interpellasjon på kanskje 5 minutter før møtestart. Ikke fortell meg at dette er reell medvirkning.

Så la oss ta denne kampen en siste gang.

I håp om at alle barn og unge skal få kjenne på hvordan reel medvirkning er.

Kjenne på følelsen av å føle seg lyttet til.

La 2022 bli året der alle fylkes- og ungdomsråd får møte- og talerett!

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.