Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Tilsvar
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– FpU, hvis dere vil ha flybilletter til USA, som dere ser så mye opp til, betaler vi med glede

27.8.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Ole Ravn Hagland
handler om
Foto: Privat.

Det nytter ikke å lyge

For hver dag som går kommer vi en dag nærmere klimaarmageddon. Alle partiene prøver å overbevise deg om hvorfor du skal stemme på deres parti. Men i år er det et tema som er sentralt i valgkampen - og det er klima og miljø. Så kjære Karoline Skjæveland. Vi kan ikke bare sitte på rumpen fordi Kina brenner kull.


Etter å ha lest innlegget til Karoline, formann i Sandnes og Jæren FpU og etter jeg har sittet i tre debatter med FrP sine fremtidige stortingsrepresentanter, har jeg innsett at de har faktisk ingen plan. Men de kritiserer venstresiden for å drive med symbolpolitikk. Så jeg bestemte meg for å skrive ett innlegg om hva som kommer til å skje hvis vi får 4 år til med høyreregjering.


Når du våkner i morgen tidlig, er ikke oljen borte

Når Karoline skriver om at hun synes elektrifisering av sokkelen er en dårlig idé, har hun et poeng. Det er unødvendig å bruke mange milliarder på dette prosjektet. Men hun sier også: "Hvorfor elektrifisere sokkelen, koste den norske befolkningen masse penger, for så å legge ned oljenæringen om 5-10 år?" For vi må nemlig legge ned oljeindustrien og det fort! Men i motsetning til det hun sier så skal vi ikke legge den ned over natten.


Grunnen til at vi bare ikke kan stoppe kranen nå, er jo at da ville omtrent 250 000 stått arbeidsløse. Dette ville jo vært helt katastrofe! Men det er heller ingen partier som har foreslått å bare slutte oljeboringen over natten.

Ole Ravn Hagland. Foto: Privat.

Men vi kan ikke fortsette å lete etter nye oljefelt. Vi er nødt til å begynne så fort som mulig å investere og bygge ut ny norsk og grønn industri, å trappe ned oljeboring så fort som mulig, uten at det går utover folk sine arbeidsplasser.


Klimapolitikken deres er slett ikke noe å skryte av!

Du nevner at høyreregjeringen er den første regjeringen som har klart å kutte utslippene. Dette er kanskje sant, men det skulle jo bare mangle! Det har jo vært mer snakk og mer oppmerksomhet på klimakrisen de siste årene enn det har vært noen gang. Og for å være ærlig så mener jeg at å kutte 4% av utslippene i løpet av 8 år, ikke er noe å skryte av. Spesielt når Tyskland, som du nevner, har kuttet utslippene 35% siden 1990.


Vi vil ikke sette oss tilbake til før oljealderen. Vi vil styre Norge i en ny retning. Bygge videre på alt det flotte Norge har å by på! Som for eksempel, vannkraft som allerede produserer nesten all energi vi i Norge bruker - og de turbinene er eldre enn partilederen deres. Kanskje du kunne tatt deg bryet til å lese deg opp på hvor mye mer energi det er å få fra disse kraftverkene hvis vi brukte penge fra på å modernisere de, istedenfor å gi krisepakker til de største bedriftene i Norge. For dere må innse at oljen er ubrukelig om noen år - og det er kloden vår også - hvis vi ikke tar ansvar før det er for sent.


Beklager for rettighetene.

Å si at venstresiden driver med symbolpolitikk er bare tullete, for velferdsstaten er nemlig bygd opp av venstresiden og arbeiderbevegelser fra 1945 og utover. Så på vegne av oss alle her i det dere kaller "Stalins Sovjet", beklager vi for å ha gitt dere gratis helsetjenester og gratis utdanning. Så beklager for rettighetene dine.

Vi har litt penger til gode på budsjettet vårt i Stavanger RU; vi har nemlig ikke brukt det på store flashy bannere og betalt folk for å gjøre alt arbeidet for oss. Så hvis du vil ha en flybillett til USA, som dere ser så mye opp til, betaler vi med glede.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.