Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– En feilslått klimapolitikk har gjort oss avhengig av Putin

29.3.2022
Takket være den hodeløse klimapolitikken som har herjet i Europa det siste tiåret, kan nå utslippene øke mer enn noen gang hvis Russland kutter gasslinjene. Det er uansvarlig at europeiske politikere skal finansiere Putins massemord kun for å sanke stemmer på symbolsk klimapolitikk.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Lars Barstad Løvold, styremedlem i Trøndelag FpU
handler om
Herman Van Rompuy og Privat

Den fatale og grusomme krigen i Ukraina har mange konsekvenser for hele det europeiske kontinentet. Takket være den hodeløse klimapolitikken som har herjet i Europa det siste tiåret, kan nå utslippene øke mer enn noen gang hvis Russland kutter gasslinjene. Kontinuerlig nedprioritering av lands energi-selvforsyningsgrad og pålitelige energikilder, har nå ledet til en avhengighet av russisk gass.

Vi er avhengige av et land som brutalt invaderer Ukraina

I flere år har man sett en hodeløs og mislykket klimapolitikk herje i Europa. Frankrike skrudde av flere kjernekraftverk og måtte da dekke energitapet med å åpne kullkraftverk. Tyskland brukte flere milliarder på solceller og vindkraft, noe som ledet til at de måtte åpne opp kullkraftverk for å dekke strøm-etterspørselen når det ikke blåser, eller var sterk sol. Med en slik politikk er det kanskje ikke rart at Tyskland betaler de dyreste strømregningene i hele verden, i følge Statista.

Nå står vi overfor en avhengighet av det samme landet som brutalt invaderer Ukraina og som vi pålegger kraftige sanksjoner. Hva skjer om Russland kutter gasslinjene til Europa?

Russland står bak cirka 50% av Europas importerte gass. Men det er ikke slik at Russland sitter på utallige flere gassreserver enn oss. Fra år 1995-2010 produserte Europa tydelig mer gass enn Russland. I følge IEA Natural Gas Information, hadde Europa 27 billioner kubikkmeter med våt gass mulig for opphenting – nok til å forsyne Europa i 60 år. Men opphenting av denne gassen hadde vært for ”klimafiendtlig”. Nå står vi overfor en avhengighet av det samme landet som brutalt invaderer Ukraina og som vi pålegger kraftige sanksjoner. Hva skjer om Russland kutter gasslinjene til Europa?


Vi må satse på pålitelige og sterke energikilder

I alt for mange år har en mislykket og hodeløs klimapolitikk regjert i Europa, noe som i flere land har ledet til økt utslipp. Det har ødelagt energi-selvforsyningsgraden vår og satt oss i en svært sårbar situasjon i dag.

Det er uansvarlig at europeiske politikere skal finansiere Putins massemord kun for å sanke stemmer på symbolsk klimapolitikk.

Det er nå viktigere enn noen gang at vi satser på pålitelige og sterke energikilder som gass og kjernekraft. Det er uansvarlig at europeiske politikere skal finansiere Putins massemord kun for å sanke stemmer på symbolsk klimapolitikk.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.