Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– 880 000 personer stemte ikke ved årets valg

11.11.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Farzad Falahatimarvast, nestleder i Bærum Unge Høyre
handler om
Privat

«Det er viktig å bruke stemmeretten din» er noe jeg hører ofte fra de eldre generasjonene. Jeg er helt enig med dem. Hvis man har frihet til å påvirke hvordan landet blir styrt burde man selvsagt utnytte den muligheten. Det er ikke alle land som gir innbyggerne den muligheten. Problemet er at det fortsatt er mange som ikke bruker denne retten. Derfor burde foreldre, som er største forbildet til barna, skape interesse for barna innenfor politikken.

Valget 2021 var det 3.88 millioner som hadde stemmerett. Likevel var det bare 3 millioner som brukte stemmeretten sin. Det var 880 000 personer som ikke stemte. Når nordmenn ikke bruker stemmeretten sin, er det en trussel for demokratiet i Norge. 880 000 er mange tapte stemmer. Arbeiderpartiet som fikk flest stemmer hadde 783 000 stemmer. En av de grunnene til at nordmenn ikke stemmer er blant annet fordi de ikke interesserer seg i norsk politikk. Da er det vår oppgave å vise dem hva politikken i Norge dreier seg om og handler om.

Selvfølgelig skal foreldre bare skape interesse for barna - og ikke manipulere. De skal være objektive slik at barna kan ha sine egne meninger. På skolen har jeg ofte hørt at mange sliter med å melde seg i et ungdomsparti eller bare være politisk aktiv på grunn av sine meninger. Dersom du er en far eller en mor som velger å stemme på Sosialistisk Venstreparti så skal det ikke være problem at barnet ditt vil stemme Venstre eller Høyre. Alle har sine meninger og de skal få lov til å ytre det selv om du som en foresatt ikke er enig.

Vi bor i et demokratisk land og hver eneste innbygger har vært med på å bygge opp Norge slik den er i dag. Vi må fortsette slik vi har gjort, og derfor er det viktig at største forbildene til barna er med på å påvirke dem politisk. Ved å gjøre dette kommer både flere til å stemme, men også flere som blir politisk aktive. Vår generasjon er de som kommer til å drive Norge - derfor er det viktig at vi er politisk aktive.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.