Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Jeg er oppriktig bekymret for de neste fire årene

8.9.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Jenny Helene Syse, Oslo Unge Høyre
handler om
Foto: Mona Hauglid, Arendalsuka / Privat.

Stortingsvalget på mandag legger grunnlaget for fremtiden til unge som meg. Mange sier det er på tide med et regjeringsskifte, men jeg er oppriktig bekymret for hvordan min fremtid blir dersom det skulle skje.

Jeg som ung voksen er avhengig av og ønsker meg økt internasjonalt samarbeid og muligheter for norsk suksess i utlandet

En sak som opptar mange unge i dag, meg selv inkludert, er internasjonalt samarbeid. Det gjelder handel, arbeid, utdanning og utveksling, og ikke minst en effektiv og virkningsfull klimapolitikk. Dessverre vil to av tre partier i en sannsynlig rødgrønn regjering – Senterpartiet og SV – ikke bare kjempe imot norsk EU-medlemskap, de har programfestet at de vil ut av EØS-avtalen.

For en som skal inn på vårt moderne arbeidsmarked og være med på å finne fremtidens løsninger på store problemer, blir jeg dypt bekymret. Er det én ting jeg som ung voksen er avhengig av og ønsker meg, er det økt internasjonalt samarbeid og muligheter for norsk suksess i utlandet, både for meg som enkeltperson og for felleskapet.

Internasjonalt samarbeid handler om mer enn suksess og arbeidsplasser. Det handler om demokratiske verdier, felles kamp for miljøet og deltakelse i de rom der avgjørelsene faktisk tas. Dersom det blir et regjeringsskifte, trekkes politikken i en annen retning. Ønsker vi det?

Å svekke Norges internasjonale samarbeid er skummelt ikke minst med tanke på klimapolitikken. Skal vi nå klimamålene, hjelper det ikke at vi her i Norge bygger ut nye sykkelveier hvis for eksempel Polen fortsetter å bruke kullkraft. Vi løser ikke klimakrisen gjennom mer norsk statlig eierskap og mindre internasjonalt samarbeid. Klimakrisen er en internasjonal krise og krever internasjonale løsninger. Vi har ingen tid å miste.

Les også: – Det vil være et skudd i foten til norsk arbeidsliv å avvikle petroleumsnæringen

Her sitter jeg, 20 år gammel, med fremtidsvisjoner og fremtidstro, og merker at jeg er bekymret

Ikke nok med det, SV ønsker også norsk utmeldelse av NATO. Der er ikke usannsynlig at den rødgrønne regjeringen vil trenge støtte fra Rødt, et parti med klar brodd mot NATO, våre demokratiske verdier og alt vestlig samarbeid. Hvem vet hva de andre rødgrønne partiene vil gi seg på for å få den støtten de trenger? Jeg ønsker meg en regjering som er forpliktet på sikkerhetspolitisk samarbeid med andre demokratier i en urolig verden. Jeg er i tvil om en rødgrønn regjering være en garantist for en slik forpliktelse.

Mitt inntrykk er at en rødgrønn regjering vil være nostalgisk og gammeldags. De ønsker å gjenskape gamle fylkesgrenser og øke offentlig byråkrati og eierskap. Et samfunn som vil bevare miljøet, bekjempe klimaforandringer, trygge sikkerheten, utdanne unge for fremtiden og forsvare våre viktigste verdier, trenger noe ganske annet.

Så her sitter jeg da, 20 år gammel, med fremtidsvisjoner og fremtidstro, og merker at jeg er bekymret.

Heldigvis er ikke valget over.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.