Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– MDG er et useriøst parti uten bakkekontakt med folk flest.

7.4.2022
Miljøpartiet De Grønne er ikke svaret på klimakrisen. Det er et useriøst parti uten bakkekontakt med folk flest. Skal de noen gang komme over sperregrensa, må de vekk fra ytre venstre til fordel for en bred sentrumsposisjon som folk flest kan si seg enig i.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Eivind Nejad-Trondsen
handler om
Foto: Peter Mydske/Stortinget

Som mange andre nordmenn satt jeg oppe valgnatten og fulgte med mens stemmene ble talt opp. For meg var de to store thrillerne muligheten for et nytt regjeringsskifte, og tanken på et MDG over sperregrensen. Det ble en ny regjering, men MDG nådde ikke 4% og kom derfor ikke over sperregrensen. Jeg, i likhet med nok av partimedlemmer, hadde nok vært svært betenkte dersom de hadde kommet seg over sperregrensa. Etter litt research, og en kjapp runde i partiprogrammet til MDG, så er svaret mitt klinkende klart: MDG er et useriøst parti uten bakkekontakt med folk flest.

Useriøs populisme


Til å være et selverklært blokkuavhengig parti, så sparer virkelig ikke MDG på den åpenbare venstreradikale populismen. Jeg er ikke i tvil om at nordmenn flest bryr seg om både antirasisme og den avdøde Kim Friele, men å omdøpe Karl Johans gate til Kim Frieles gate, samt rive Churchills statue, som MDG foreslår, er ingenting annet enn historieløst.

Det er ingenting annet enn historieløst.

Et annet eksempel på at MDG tar ideer som de fleste av oss kan si oss enige med, for og så dra de helt ut av realistiske proporsjoner, er håndteringen av krigen i Ukraina. Jeg er enig i at Norge skal gi logistikk og humanitær hjelp i Ukraina. Men jeg ville ikke, som MDG, foreslå å gi bort et norsk statsbudsjett i hjelp til Ukraina, samt å bruke det ukrainske flagget i barnetoget under 17 mai.

Regnestykket går ikke opp


Listen med lite gjennomtenkte og useriøse uttalelser fra partiet er dessverre for lang for dette innlegget. Men den paradoksale gjengangeren er at partiet som jobber mest aktivt med å kutte Norges hovedinntekt, som er olje og gass, også står på med forslag for å øke utgiftene.

Resultatet etter at de har plyndret Oljefondet, hadde vært en reduksjon av min generasjon til minstepensjonister.

I det alternative statsbudsjettet for 2022 var det lagt fram 40 milliarder ekstra i bruk, til tross for et kutt i nesten en ¼ av inntektene våre. Ikke bare hadde pengebruken deres gitt et saftig kutt i sosiale tjenester, men resultatet etter at de har plyndret oljefondet, hadde vært en reduksjon av min generasjon til minstepensjonister.

MDG har ikke klimaløsningen for fremtiden


For MDG er dette kanskje bare et «nødvendig offer». Det har jo ikke vært mangel på partiledere som går i spissen for skyhøye strømpriser og andre spark i belteregionen på arbeiderklassen. Dessverre er ikke nasjonale kutt det som kan løse klimakrisen. Dyrere flybilletter og nasjonal elektrifisering er for det meste symbolpolitikk. De virkelige utslippene ligger i eksporten. Skal vi gjøre en forskjell på verdensbasis, må vi legge fram et billigere alternativ til vår egen olje og gass. Så lenge det er en etterspørsel etter petroleum, så kan vi like gjerne fylle den.

Dersom vi skal endre etterspørselen, må den fornybare energien være bedre og billigere enn petroleum. En slik type energikilde finnes, og den heter atomkraft.

Europa stoppet ikke med petroleumsbasert energi fordi Russland stoppet å selge, de endret bare importkilde. Dersom vi skal endre etterspørselen, må den fornybare energien være bedre og billigere enn petroleum. En slik type energikilde finnes, og den heter atomkraft. Folk flest ønsker seg et miljøparti som setter klima på dagsorden, men det partiet er ikke MDG. Skal dere noen gang komme dere over 4%, må dere vekk fra ytre venstre til fordel for en bred sentrumsposisjon som folk flest kan si seg enig i.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.