Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Jeg tenkte oppriktig at FrP-ere var et eget folkeslag, og at de fleste av dem var useriøse

19.9.2021
For la oss være ærlige, mange av oss lever i en egen liten boble, hvor vår egen virkelighet, våre egne verdier og holdninger er det vi selv føler er det eneste rette
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Emma Bjerregaard Opheim
handler om
Foto: Privat.

Bruk stemmen og stem på det du vil. (Men stem rett og ikke stem på FrP, hehe.)


Budskap lignende dette har florert i kommentarfelt og sosiale medier før valget. Det fikk meg til å reflektere litt.


Alle som stemmer et spesifikt parti er samme ulla?

Jeg husker selv da jeg gikk på videregående skole og FrP tronet på lista mi over tullepartier som bare er opptatt av tobakk og billig alkohol. Jeg tenkte oppriktig at FrP-ere var et eget folkeslag, og at de fleste av dem var useriøse.

Jeg følte jeg selv var god og reflektert, som stemte Arbeiderpartiet. De stod for det jeg mente var gode verdier.


Etter hvert som årene gikk forstod jeg fort at politikk er mer komplekst enn som så. Jeg stemmer fortsatt ikke på FrP, men jeg har respekt for at andre gjør det og jeg synes det er forferdelig synd å se karakteristikker som blir slengt ut, uansett hvilket parti det gjelder.

Å konkludere med at alle som stemmer et spesifikt parti er samme ulla, er ikke særlig lurt.


I dag får flere politikere og unge debattanter drapstrusler, hets og karakteristikker slengt etter seg på grunn av partiet de tilhører. Det er ekstremt lite konstruktivt. Jeg synes det er viktig å huske at blant hver eneste stemme til et parti, er det en unik historie og et eget individ, med sin oppfatning av samfunnet.


Å se gode verdier og saker i andre partier

Jeg selv stemmer på Senterpartiet fordi jeg prinsipielt er mot sentralisering, og ønsker et Norge hvor det blir mer fokus på retten til gode tilbud og tjenester uansett hvor i landet du bør. Men det er også flere saker jeg er uenige i hos Senterpartiet.


Og selv om jeg stemmer Senterpartiet, kan jeg se gode verdier og saker i andre partier. Jeg synes at Arbeiderpartiet har en meget god skolepolitikk. Rødt er i mine øyne et friskt og nødvendig pust i politikken som løfter tannhelsereformen og kjemper for bedre rettigheter for de som er syke og uføre. Høyre er et parti som ser verdien av å støtte opp om de som ønsker å satse, som vi er helt avhengige av, samt legge til rette for at bedrifter skal fortsette å ha god økonomisk vekst og gode ordninger. FrP ønsker raskere tilgang til nye medisiner for norske pasienter og har vært tydelige på det. Det synes jeg er veldig bra at får fokus. Så finnes det garantert gode saker og verdier i de andre partiene også, men jeg valgte å løfte frem det jeg kom på sånn umiddelbart.


Og så finnes det også saker og forslag som jeg er dundrende uenig i hos alle partier.


Mange av oss lever i en egen liten boble

I jobben min som frilansjournalist treffer jeg mange forskjellige mennesker. Mennesker med forskjellige livssituasjoner, bakgrunner, forskjellige verdier, familier, samt forskjellige jobber. Jeg får stadig utvidet egen horisont og får gode anledninger til å sette meg inn i andres situasjon og virkelig lytte.

For la oss være ærlige, mange av oss lever i en egen liten boble, hvor vår egen virkelighet, våre egne verdier og holdninger er det vi selv føler er det eneste rette. Den boblen kan være vanskelig å bryte ut av, og mange av oss er nok skyldige i og i størst mulig grad holde oss inne i den boblen. Inkludert meg selv. Men for at et demokrati skal fungere på best mulig måte, er vi etter min mening avhengig av at vi blir flinkere til å respektere andre, samt lytte til andres historie og meninger.

Det bør ikke være sånn at folk skal være redde for å si hva de stemmer i frykt for hets eller stygge karakteristikker. Vi bør i stedet være mer nysgjerrige og spørre andre vi er dundrende uenige med om hvorfor de stemmer som de gjør, eller hvorfor de er opptatt av de sakene de er opptatt av. Her kan det nemlig ligge mye bak.

Det tilfører debatten null verdi og hevde at alle FrP-ere er rasister, eller at alle i Rødt er blodekte kommunister. Vi bør bli flinkere til å respekter, samt ha mer forståelse for at selv om en ikke deler politiske syn, ønsker de aller fleste av oss at vi skal leve best mulige liv i Norge.


For la oss være ærlige, mange av oss lever i en egen liten boble, hvor vår egen virkelighet, våre egne verdier og holdninger er det vi selv føler er det eneste rette

Å komme seg ut av sin egen boble

Jeg har venner som stemmer Høyre, venner som stemmer Rødt, venner som stemmer Arbeiderpartiet, og venner som stemmer Venstre. Selv om vi ikke er enige i alt, har vi fortsatt respekt for hverandre. Vi prøver å sette oss inn i hverandres oppfatning av samfunnet, og hva som må til for at det skal gå best mulig rundt. Jeg synes det er interessant å høre andres syn på samfunnet. Det er ulike årsaker til at vi stemmer det vi gjør. Heldigvis bor vi i et land der vi har frihet og rettighet til å stemme det en selv ønsker. Å sette seg selv og sitt eget syn på samfunnet på en høy hest, synes jeg er lite lurt. Det er nok noe de fleste av oss kan føle oss skyldige i å ha gjort. Men så var det det jo der med å prøve å komme seg ut av sin egen boble.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.