Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Åtte år med Høyre i regjering var åtte tapte år for klima.

5.4.2022
Det provoserer at Senterpartiet ønsker å revurdere klimaløftene. Kloden trengte at vi skulle kutte i klimagassutslippene for flere år siden, og hvor mye gjorde vi? Nesten ingenting. Vi har kuttet 4,2% av klimagassutslippene siden 1990. Det er alt for lite.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Hedda Buom, 2. nestleder Holmestrand AUF
handler om
Foto: Privat og Hans Kristian Thorbjørnsen

Det er mange kriser i verden i dag. Det er krise i Ukraina, glemte kriser som Palestina, Jemen, Syria og Vest-Sahara, en pandemi, og selvfølgelig klimakrisen. Av alle disse krisene er det spesielt en vi har kunnet planlegge for, altså klima. Allerede nå merker vi forskjellen; det er mer ekstremvær, regnskogen brenner, Norge slår varmerekorder og havnivået stiger som en konsekvens av smeltende is. Tenk på hvor ille det da vil være for generasjonene som kommer etter oss.

Provoserende fra Senterpartiet

Derfor provoserer det når Senterpartiet har gått ut og sagt at de ønsker å revurdere klimaløftene. Vi var sterke og tydelige på at vi SKAL kutte 55% av gassutslippene på norsk sokkel. Det er uakseptabelt å havne under dette for da blir målene for lave. Vi har gått med på en avtale om å kutte 50-55% innen 2030. Da skal vi ikke skryte av at vi vil kutte 45%.

Sverige har kuttet mer enn oss. Danmark har kuttet mer enn oss. Til og med Storbritannia, med Boris Johnson som statsminister, har kuttet mer enn oss.

Kloden trengte at vi skulle kutte i klimagassutslippene for flere år siden, og hvor mye gjorde vi? Nesten ingenting. Vi har kuttet 4,2% av klimagass -utslippene siden 1990. Det er alt for lite. Sverige har kuttet mer enn oss. Danmark har kuttet mer enn oss. Til og med Storbritannia, med Boris Johnson som statsminister, har kuttet mer enn oss.

Åtte år med Høyre i regjering var åtte tapte år for klimaet. Vi har ikke råd til å kaste bort mer tid. Vi må satse fornybart. Norge tjener på å forsyne andre land med gass nå som Europa prøver å gjøre seg uavhengige av Russland. Det er vel og bra det, men vi må ikke glemme klimaet midt oppe i det hele. Vi kan ikke åpne flere oljefelt nå. Det er på tide å satse miljøvennlig.

Når resten av Europa omstiller seg kan ikke Norge sitte på benken og vite at vi gjorde det for sent.

Det er ikke bare miljøet som tjener på at vi bytter industri, men også økonomien. For når resten av Europa omstiller seg kan ikke Norge sitte på benken og vite at vi gjorde det for sent. Bedre nå enn aldri.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.