Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Etter en hel uke på Stortinget, hvor jeg har fått svar på alt jeg lurer på, så sliter jeg fortsatt

10.9.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Zaineb Abdulsatar (18)
handler om
Foto: Stortinget/ Collage: jeune.no

Vi fikk en mulighet svært få unge får

Tenk deg at du får en hel uke på Stortinget, hvor du får teste politikerne på deres svakeste sider. Settingen er noe helt annet enn en seriøs partidebatt, og politikerne har ikke så god kontroll som de pleier å ha. At det er under slike forhold du skal finne ut hva du skal stemme.

Jeg (18) og Brage (20) er to helt vanlige ungdommer, som fikk en mulighet svært få unge får. Gjennom Stortingets Instagram-serie, Førstegangsvelgerne, skulle vi besøke Stortinget for å bli bedre kjent med hvordan demokratiet vårt fungerer. Vi fikk gi Bjørnar (R) og Audun (SV) chili, skremme Vedum (Sp) og Tina Bru (H) med falske reptiler og ikke minst, rævskyte Torstein (Ap), og mye, mye mer! Alt dette, samtidig som politikerne skulle pitche partiene sine til oss. Hvis du har lyst til å se hvordan det gikk kan du klikke deg inn på Stortinget_Ung og ta en titt på hele serien.

Zaineb Abdulsatar og Brage Opseth. Foto: Stortinget.

Det var så mye som skjedde at jeg nesten glemte hvorfor vi stod i et av Norges viktigste bygg, med lekeslanger i hånda. Jo, jeg skulle finne ut hvem jeg skulle gi min aller første stemme til.

Etter en hel uke på Stortinget, hvor jeg har fått svar på alt jeg lurer på, så sliter jeg fortsatt

Jeg er nokså engasjert, og vet akkurat hvordan jeg vil at samfunnet skal se ut. Men å velge et parti som jeg vil stemme på - det er faktisk det eneste som har surret rundt i hodet mitt de siste ukene.

For etter en hel uke på Stortinget, hvor jeg har fått svar på alt jeg lurer på, så sliter jeg fortsatt. De er jo alle fra det perfekte partiet! Eller i hvert fall ifølge dem selv.

Og så vil jo alle nå det samme målet: å gjøre Norge best mulig. Men det er fremgangsmåtene som er forskjellige. Og hvilken fremgangsmåte vil jeg at vi skal bruke? Hvem har den beste og mest rettferdige oppskriften?  

Zaineb Abdulsatar, Trygve Slagsvold Vedum og... en slange? Foto: Stortinget

Jeg trodde det skulle bli lett å velge. Men partiene er så ulike, og samtidig så like. Jeg ventet hele tiden at vi skulle møte et parti som kom til å gjøre det så dårlig at vi lett kunne krysse det av lista. Men er det én ting jeg er sikker på, og som var en stor fellesnevner for alle partiene, så er det at de er rågode til å snakke for seg. Selv med munnen full av sitron!

For alle representerer det “perfekte parti”, og til og med det partiet jeg var mest uenig med kunne jeg se enigheter med. Politikere er så sykt drilla på etos, patos og logos, at jeg kan forstå at man alltid blir enig med siste taler.

Jeg kommer til å bruke et par minutter i det prøverommet

Jeg lærte mye annet på Stortinget óg. For du som skal stemme i år, om du er førstegangsvelger eller har stemt utallige ganger, det er ikke så verst at du ikke vet hva du skal stemme. For da kan du starte med blanke ark og undersøke hva som er viktig for deg. Finn dine verdier. Om du føler det blir for mye å sette seg inn i, finn deg en hjertesak og finn partiet som er enig med deg. Å stemme på grunnlag av én enkeltsak, er bedre enn å ikke stemme.  

Politikere er så sykt drilla på etos, patos og logos, at jeg kan forstå at man alltid blir enig med siste taler.

For er det én ting jeg sitter igjen med så er det hvor sinnsykt viktig alt dette maset om valget er. Min bittelille stemme er så sinnsykt viktig. Og som en gylden regel sier: du kan ikke klage på samfunnet om du ikke har stemt.  

Men da får vi se, hvilken lapp jeg legger i den store boksen. Jeg kommer til å bruke et par minutter i det prøverommet. Muligens tar jeg noen snapper óg. Uansett, Godt valg!

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.