Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Menn krever bivirkningsfrie piller. Velkommen etter!

27.9.2021
For en stund siden publiserte NRK Nyheter et innlegg på Instagram med tittelen «Forskere lager hormonfri prevensjon til kvinner.» Enda et prevensjonsmiddel til kvinner. Og fortsatt ingen til menn - og her er hvorfor.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Rozerin Fredriksen Herki
handler om
Foto: Privat

Mer til kvinner, ingenting til menn

Kvinnelige p-piller har vært på markedet siden 1960-tallet. Nå er vi i 2021 og de eneste mannlige «prevensjonene» vi har er kondom, avbrutt samleie og sterilisering. Naturligvis kan hormonfri prevensjon til kvinner være en utrolig fin ting. På en annen side er dette nok et forsøk på å ansvarliggjøre en part mer enn den andre for mulig graviditet. Det bygger også på det faktum at det er greit at kvinner lider av bivirkninger til prevensjon, så lenge kvinner fortsatt er seksuelt tilgjengelige.

Det er ingen hemmelighet at utviklingen av mannlig prevensjon har blitt en mer kompleks debatt enn det burde være. Mye av forskningen har blitt stanset eller avbrutt. Noe av forskningen har ført til piller som faktisk finnes, men ingen bedrifter som vil satse penger på fordi menn klager over bivirkningene. Og vet dere hvilke bivirkninger? Kvalme, kviser, humørendringer og redusert sexlyst (Husøy, u.d.). Og nei, her tar jeg ikke utgangspunkt i de pillene som har livsfarlige bivirkninger.

Men uansett, hei og velkommen. Velkommen til hverdagen til altfor mange kvinner.

Menn krever bivirkningsfrie piller

Utviklingen av prevensjon for kvinner skulle i utgangspunktet være en del av frigjøringskampen. I dag signaliserer prevensjon også (og hvertfall mer prevensjon) noe annet. Det signaliserer at kvinner står alene ansvarlig for å ikke bli gravide. Samtidig som at kvinner, til tross for at har måttet strømme gjennom et helt hav av bivirkninger i lang tid, skal fortsette å være seksuelt tilgjengelige.

Velkommen til hverdagen til altfor mange kvinner.

Det som gjør denne debatten mer ensidig, er det faktum at menn som har fått teste ut prevensjon klager på minimalt med bivirkninger. Til og med klagd såpass mye at forskere har vurdert å tilsette et middel mot håravfall i pillene, så menn skal bli mer fristet til å kjøpe dem (Husøy, u.d.).

Så mye for god teknologi og likestilling

Vi befinner oss i en tid hvor teknologien og likestillingen er bedre enn noen gang i Vesten. Likevel finner vi disse stereotypiske holdningene skjult omkring i samfunnet.

Det kjennes nesten litt for dumt å måtte forklare hvorfor mer prevensjon rettet mot en part er urettferdig. Jeg regner med at enhver voksen mann er klar over at det krever to parter for å lage et barn. Samtidig som den ene parten ikke er noe mer ansvarlig for en graviditet. Men her er vi, i en nokså velutviklet tid, fanget på denne tematikken. En debatt som ikke burde være en debatt en gang.

Tanken på hormonfri prevensjon er selvfølgelig en lettelse for mange kvinner i dag. Det er flott at det har blitt satt et mer positivt søkelys på kvinnelig prevensjon. Spørsmålet mitt er likevel hvorfor prevensjonsforskningen fortsatt har søkelyset rettet mot kvinner?

Altså vi trenger ikke mer kvinnelig prevensjon. Vi trenger mer mannlig prevensjon. Jo mer kvinneligrettet forskere utvikler, jo mer forteller det oss at det å ha en livmor er en byrde. Jo mer menn klager på minimalt med bivirkninger, jo mer forteller det oss at det går fint at vi gjennomgår det samme pluss mer. Så lenge vi er seksuelt tilgjengelige.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.