Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

Herregud så bra dere skriver!

13.3.2022
Jeg er mektig imponert over alle de saklige, gode innleggene vi får inn. Våres skribenter beviser hvor viktig det er at vi stadig blir utfordret på våres egne ståsteder og meninger, og ikke bare forsvinner inn i vår egen lille boble med våre egne meningsfeller.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Emma Bjerregaard Opheim, debattjournalist i Jeune
handler om
Jeune.no

Som debattjournalist i Jeune korrekturleser jeg innlegg som unge sender inn før vi publiserer. Jeg har selv benyttet meg av denne plattformen når jeg har hatt noe på hjertet, og jeg er svært takknemlig for at dette konseptet eksisterer. Dette kan vi takke vår kjære engasjerte og dyktige redaktør, Luqman Wadood, for.

Med et stort engasjement for ytringsfrihet, og det å få frem flere forskjellige unge stemmer i debatter, har han startet noe som etter min mening er sårt trengt i dagens samfunn. En plattform hvor unge stemmer får slippe mer til, hvor takhøyden er stor.

En trygg plattform

I en tid hvor debatter ofte havner i en usaklig gjørme i kommentarfelt, og hvor personkarakteristikker slenges ut i hytt og pine, er det fint å ha et sted hvor folk bruker tid på å formulere hva de mener på en saklig og god måte. I stedet for å bare slenge ut en kjapp kommentar, bruker mange tid på å formulere et motsvar til noen de er uenige med, i form av et lengre innlegg.

En god indikasjon på at unge føler seg trygge på å ytre seg hos Jeune, er alle de forskjellige saklige, gode innleggene vi får inn.

Undersøkelser i dag viser at mange unge i dag er redde for å ytre seg i frykt for å bli "cancelled". Dette er etter min mening et stor problem for ytringsfriheten. Håpet er at Jeune kan være en plattform hvor det skapes en større trygghet for unge som ytrer seg.

En god indikasjon på at unge føler seg trygge på å ytre seg hos Jeune, er alle de forskjellige saklige, gode innleggene vi får inn, nesten på det daglige. Det er nettopp disse innleggene og skribentene bak dem jeg ønsker å gi en takk til, i denne kommentaren.

Utfordrer og engasjerer

Jeg har korrekturlest flere innlegg de siste dagene. Etter en arbeidsøkt tok jeg meg selv i å si høyt: «Herregud, så mange velskrevne innlegg!».

Jeg er mektig imponert over sakligheten, researchen mange har gjort, med tilhørende gode kildehenvisninger, og det at mange klarer å kombinere dette med et engasjerende, godt språk. I tillegg gjør det godt å lese så mange forskjellige meninger. Både meninger jeg er enige med, og meninger jeg er uenige med. Det innleggene har til felles er at absolutt alle får meg til å tenke og reflektere over alle slags temaer og samfunnsspørsmål. Det er innlegg som utfordrer mitt eget ståsted og mine egne refleksjoner, og det er innlegg som ofte gir meg en "heads up" på at : "Dette bør jeg lese mer om". Innleggene får meg til å søke mer informasjon. Det at så mange unge mennesker benytter seg av ytringsfriheten på en så god og reflektert måte, gjør meg rett og slett glad og stolt, både som privatperson og journalist. På mange måter er det et bevis på at ytringsfriheten lever i beste velgående, også blant unge. Våres skribenter beviser hvor viktig det er at vi stadig blir utfordret på våres egne ståsteder og meninger, og ikke bare forsvinner inn i vår egen lille boble med våre egne meningsfeller.  

Fortsett å utfordre. Fortsett å reflektere. Fortsett å gjøre research. Fortsett å bruke noe av det viktigste vi har, nemlig ytringsfriheten.

Det er fantastisk å se hvor mange oppegående og samfunnsengasjerte unge vi har i Norge. Jeg vil gjerne oppfordre unge til å fortsette å skrive. Fortsette å utfordre. Fortsette å reflektere. Fortsette å gjøre research. Fortsette å bruke noe av det viktigste vi har, ytringsfriheten. Deres synspunkt er viktige og når ofte langt ut. Dere engasjerer, og dere får folk til å tenke. Dere gjør et fantastisk stykke arbeid som vi i redaksjonen setter veldig stor pris på. Ja, vi er faktisk stolte av dere.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.