Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Jula er for meg den mørkeste tiden på året

12.12.2021
Julen er rundt hjørnet og jeg har i den anledning lyst til å dele tankene mine rundt feiringen. For rundt seks måneder siden, delte jeg store deler av mitt personlige liv, blant annet via en Amnesty-kortfilm. I denne teksten, går jeg dypere inn i detaljene og skriver om noe som er utrolig relevant i dag, nemlig jula.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Queen Sultan, influenser og artist
handler om
Foto: Privat

Jul var en kjempestor tradisjon og feiring da jeg bodde med den kristne familien min, noe jeg syntes var kjempegøy. De feiret jul på grunn av historien bak feiringen, altså Jesu fødsel. Det er derfor jeg pleide å feire jul, men nå er det annerledes.


For meg har ikke jul vært det samme de siste årene. Jul betyr ikke det samme for meg nå lengre. Siden jeg måtte flytte ut i egen leilighet for tre år siden, har jeg aldri satt opp noe juledekorasjon eller juletre.

Jul er den mørkeste tiden i året for meg. Julen min består av ensomhet, sjalusi, mørke tanker, tårer og følelsen av tomhet. Jul hos meg feires alene, i hvertfall mesteparten av tiden.

Ingen far og mor, ingen søsken, ingen besteforeldre og ingen søskenbarn å kjøpe gaver til. Heller ikke gaver for å legge under et juletre eller en familie å samle seg rundt spisebordet med. Slik har jeg hatt det i det siste tre årene - og slik opplever mange julen.

For noen er jul det beste de vet om. Men jeg gruer meg til jul. Jeg gruer meg til hvor ensomt julen blir for meg, jeg gruer meg til å se alle mine venners «stories» fulle av feiringer, god mat, selskap og gaver.

For jeg blir faktisk sjalu, sjalu for at jeg får ikke hatt en god jul som de fleste.

Jeg er bare 18 år og hvert år håper jeg på å finne noen jeg kan feire jul med, noen jeg kan kalle for hjem eller føler tilhørighet hos. Noen jeg kan få gleden av å kjøpe gaver til og noen jeg kan være med under den grusomme tiden. Ja jeg har venner som invitere meg over på julemiddag, men følelsen er ikke helt lik for det mangler noe.


Kan du tenke deg at gjennom alle mine 18 år så har jeg aldri hatt en julekalender?

Kan du tenke deg at jeg fikk ikke lov til å feire jul i en kjole og sminke på?

Kan du tenke deg å gråte hver natt i juleferien fordi du får aldri fullføre drømmen om å ha en familie for å feire jul med?


Jeg skriver ikke dette for å få empati. Jeg skriver dette slik at du innser hvor heldig du er. Du som får feiret jul med de du er glad i, du som får ha en fin julefeiring, og du som i det hele tatt får feire jul.

Ja, kanskje så fikk ikke du den gaven du ønsket deg, eller så du er kanskje ikke fornøyd med alle gavene du fikk. Men jeg vil minne deg på at du likevel er privilegert og heldig. Det bør du være takknemlig for. Fordi jeg får dessverre ikke muligheten til å feire jul. Det er et ønske jeg har hvert år, men det er ikke lett å få til. Ta vare på hverandre, vær takknemlig for det du har og husk at å få muligheten til å feire jul er et privilegium.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.