Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Kapitalistene koker kloden

21.6.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Jens Gørvell Halvorsen
handler om
Hovedbilde: Alex Proimos, (CC BY-NC 2.0)

Klimakrisen er alvor og løsningen for å overleve er ikke kjøttfri mandag.


De siste årene har vi forstått alvoret i klimakrisa, og det er mange forslag til løsninger. De fleste forskere er enige om at vi må stoppe oljeleting, ødeleggelse av regnskogen og klimauvennlig industri. Det burde være en selvfølge at regjeringer og store selskaper tar ansvar, men likevel rettes lyset mot vanlige folk. Igjen og igjen får vi «klimapolitikk» som skaper en illusjon om at det er enkeltindivider sitt ansvar å være grønne, men det å spise litt mindre kjøtt eller bruke bambusstanbørste gir liten effekt på klima. Så utviklingen går i feil retning.


Selvfølgelig er det fint at enkeltindivider tar ansvar, men det er kapitalismen som har skylda.


Selskapene må ta ansvar


100 selskaper står for 70% av verdens klimagassutslipp. Amazon alene slipper årlig ut like mye CO² som 4,3 millioner nordmenn. Slike selskaper konsentrerer formuen og ødelegger vår felles jord. Systemet er råttent! Mens vi demonstrerer, så ødelegges regnskogen og livet der. Jeg er lei av å se storkapitalister med enorme lønninger liksom-sympatiserer med ungdommen som roper i gatene, mens de river ned både økosystemer og fagforeninger. Kapitalismen har skylda og løsningen er ikke mer av det samme.


De få på bekostning av de mange


Kapitalister sier at kapitalismen er bra for vekst og innovasjon. Nye funksjoner på iPhonen er fint, men arbeidsforholdene skaper ikke gode liv for folk. Hvorfor står hus tomme, mens antall hjemløse øker. Kapitalismen skaper og øker rikdom til noen få og gir knapt nok brødsmuler til folket. Selskapene jager profitt, og kutter kostnader til anstendige lønninger og bærekraft. Forskjellene har økt, også i Norge. De rike blir rikere og fattigdommen øker, og covid har forsterket dette ved at regjeringen har gitt bøtter av oljefondpenger til de få samtidig som de har vært svært kritiske til å gi dagpenger og annen støtte til de mange.


En jord for de mange, ikke for de få


Det burde ikke være et spørsmål om hvem som har ansvaret. Kapitalistene ødelegger jorda, og må betale OG endre seg. Å legge ansvaret på vanlige folk og ikke på oljesjefene og kapitalistene løser ikke krisa.


For å nå klimamålene må vi skatte de rikeste og tvinge store selskaper til å bli grønne. SV har foreslått er å øke CO2-avgiften, slik at norske selskaper må bidra til fellesskapet uten å ødelegge planeten. Vi må i tillegg stoppe frykten for vindmøller og annen bærekraftig energi, og flytte investeringene fra olje til grønn energi.


Vi vet hva som må til! Vi må kjempe for en sosialistisk verden hvor vi setter mennesker og miljø foran penger og profitt. Folk må ha kontroll over naturressurser, ikke multinasjonale selskaper. Folk kan forandre verden! En og en er vi svake, men når vi står sammen for jorda vår, kan vi skape en rettferdig og bærekraftig verden. Det er for sent å være liberal nå.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.