Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Gratulerer, Norge - En velfortjent seier!

5.11.2021
Disse dager er klimatoppmøtet i Glasgow godt i gang. Verdens ledere skal finne ut hvordan vi kan unngå katastrofal klimakrise - og allerede første dag fikk Norge en pris. En velfortjent pris vi nesten ikke har trengt å jobbe for en gang! Norge er “Dagens fossil”.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Alberte Bekkhus, leder i Rød Ungdom
handler om
Foto: Ihne Pedersen

Vi er i klimaets tiår. Vi må kutte minimum 50% av verdens utslipp hvis vi vil unngå de verste klimakonsekvensene, i form at ekstremvær, ødeleggelser og masseutrydning av arter. For ikke å nevne de menneskelige krisene: Økonomiske kriser, humanitære kriser, enorme flyktningstrømmer og økt usikkerhet.

Klimakampen er ikke lenger noe for særinteresserte - ikke bare er forskere, ledere og folk med. Til og med Det Internasjonale Energibyrået, tidligere kjent som "oljas gode venner", har sagt at det ikke er rom for mer olje i fremtiden om vi skal nå klimamåla våre.

Jonas Gahr Støre på klimatoppmøtet COP26. Foto: Karwai Tang/ UK Government

Likevel har både den forrige Høyre-regjeringen og den nåværende Ap-regjeringen, ledet av Jonas Gahr Støre, lagt opp til fortsatt oljeutvinning i høyt tempo. Dette er bakgrunnen for kåringen “Fossil of the Day” fra Climate Action Network (CAN). Det velkjente slagordet “utvikle, ikke avvikle” brukes til stadighet, selv om faktaene er klare: Utslippene fra produksjonen er minimale sammenlignet med utslipp fra brenninga av olje.

Og når selv Rystad Energys rapport, bestilt av Norsk Olje og Gass, viser at reduksjon i norsk oljeproduksjon vil føre til lavere utslipp globalt, er det direkte pinlig at Norge fortsetter å sitte på sin egen tue, og late som at reduksjon i produksjon er noe som kun gjelder andre land.

På klimatoppmøtet skal landene komme fram til og forplikte seg til utslippskutt innenfor egne landegrenser. Jeg tror genuint at dagens regjering vil jobbe for kutt her til lands, om det er gjennom satsing på karbonfangst og -lagring, økt CO2-avgift, satsing på grønn industri og mere til. De har tross alt forplikta seg til 50-55% kutt. Men elefanten i rommet er olja. For utslippene forbundet med norsk oljeproduksjon regnes ikke inn i vårt eget utslippsbudsjett, selv om utslippene øker betraktelig om du regner disse inn.

Alberte Brekkhus, leder i Rød Ungdom. Foto: Ihne Pedersen

Å fase ut olja er ikke bare noe vi må gjøre for klimaet - det er også økonomisk klokt. Etterspørselen etter olje vil ikke vare evig, og her i Norge har vi alt for mange erfaringer med hva som skjer når en oljeavhengig økonomi som vår rammes av oljeprisfall. Jeg er takknemlig for olja, for velstanden, oljearbeidere som har forlatt familiene sine uker av gangen og at olja nå har gitt oss midlene til en reell og rettferdig omstilling.

Se nå: Skribenten har laget en vlogg om prisen, på vår Instagram

FrP har rett: Norge har ikke sin egen atmosfære. Nettopp derfor må Norge som rikingland og selvtitulert klimanasjon evne å se utover kun klimatoppmøtets rammer - vi må ta ansvar ikke bare for utslipp i Norge, men også for norske utslipp utenfor Norges grenser. La oss sørge for at Norge i framtiden blir kjent som oljelandet som tok ansvar og gikk foran, ikke som 2020-tallets fossil- og klimasinke.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.