Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Disse jentene er ikke til salgs

21.6.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Arina Aamir
handler om
Portrettbilde: PLAN Norge. Hovedbilde: "Barnebrudene", Utenriksdepartementet. (CC BY-NC-ND 2.0)

Det gjør vondt å tenke på at noen har hjerte til å sette en prislapp sine døtre – at noen er villige til å selge sine døtre for et par tusen kroner.


For noen måneder tilbake kom det en sak i Aftenposten som fortalte om historien til 11 år gamle Fatima som ble utsatt for barneekteskap med 22 år gamle Milad i Iran. Foreldrene hennes solgte lille henne for kun 93.000 kroner. 11 år gamle Fatima ble tvunget til å gi opp sin barndom, gå fra sine venner og miste sin skolegang som skulle være med på å sikre henne en trygg og god fremtid. Grunnen var fordi at lille hun skulle bli en del av «spillet» til hennes familie.


I kulturer som for eksempel den iranske så blir jentene sett på som familiens såkalte «ære» og er deres stolthet, men det som da jeg ikke klarer å fatte og begripe er hvordan man kan sette en prislapp på dem.

Jeg selv er i tenårene og jeg er langt ifra klar til å bli giftet bort. Like godt vet jeg at mine foreldre aldri ville satt en prislapp på meg. Det er på ingen måte greit at unge jenter blir en del av en «handel» og at foreldrenes midlertidige glede blir satt før datterens liv og hennes fremtid.


Meningen med disse ekteskapene er jo bare å gifte seg for å få en jomfru kone og en som kan lage barn. Når man er 11 år er det ikke sikkert at man har fått mensen eller kommet i puberteten engang. I land som Iran tviler jeg også sterkt på at det er noe seksualundervisning i skolene heller. Da er det på ingen måte rettferdig ovenfor disse jentene å bli giftet bort til en eldre mann som vil utsette dem for vold og overgrep. Det er ingen hemmelighet at hvis ikke de blir gravide eller klarer å bære frem et barn så vil de bli utsatt for enda mer vold og hverdagen deres vil bli mer urolig og utrygg.


Hvordan kan det ha seg at disse godt voksne mennene ønsker seg de såkalte «jomfru» jentene, når de sjeldent selv er det? Hvordan kan det ha seg at disse unge jentene skal legge fra seg hele sin barndom og sin skolegang, når mennene har fått muligheten til å oppleve alt dette? Og hvordan kan det ha seg at noen er så feige og så moralløse at de utsetter disse jentene for vold og overgrep når de ikke får sin egen vilje?


Advokaten Robert Green Ingersoll mente at toleranse er å gi mennesker de samme rettighetene som du selv krever. Kanskje er jeg for ung til å forstå, eller kanskje er jeg ikke smart nok eller villig til skjønne, men for meg gir det ingen mening at det skal være greit at du som mann skal få leve hele ditt liv fritt og ha friheten til å ta egne avgjørelser og beslutninger, mens jentene må være undertrykket dere menn hele sitt liv. Det å bruke sin styrke til å banke opp en som er svakere enn deg, gjør deg ikke til noen vinner, men heller til den største taperen der ute. Det å i tillegg forvente at jenta skal være «ren» som du vil kalle det, når du selv ikke er det, er det mest idiotiske jeg har hørt. Enda verre er det at du er så feig at du tvinger ei lita jente til å snakke til deg med respekt, når du så vidt vet hva ordet respekt går ut på.


Jeg klarer ikke i dag og jeg vil nok heller aldri klare å forstå hvordan noen kan ha hjerte til å utsette en liten jente på 11 år for tvang og vold. Det er ikke mulig for meg å begripe at noen kunne være så egoistiske at de klarte å ta fra lille Fatima sin skolegang og retten til å sikre seg en fremtid, kun for deres egen midlertidige glede. Hvem vet, kanskje Fatima vokste opp og endte opp med å bli lege og reddet noen fra å dø – eller kanskje hun ble advokat og sørget for at en uskyldig person ikke ble straffedømt. Det får man nok kanskje aldri vite kun grunnet de hjerteløse menneskene som synes det var greit å selge henne for et par tusen kroner.


I Iran kan en jente nede i 13 års alderen bli giftet bort lovlig. Hvor er menneskerettighetene her og hvorfor klarer vi ikke å stoppe det? Verre er det at grunnet pandemien står 2,5 millioner jenter i fare for å bli giftet bort til godt voksne menn. Det er rett og slett feigt av foreldrene til disse jentene å la seg bestikke av noen penger, og enda verre er de mennene som er villige til å gifte seg med ei lita jente for å ta nytte av hennes uskyldighet.


Det gjør rett og slett vondt å skrive det her for akkurat nå merker jeg hvor maktesløs jeg er. Jeg vil så gjerne bidra, jeg vil så gjerne bekjempe dette problemet, men dette problemet kan jo aldri bekjempes før vi alle bidrar og innser viktigheten av å sikre disse unge jentene det trygge og gode livet de har krav på! Det er ingen jenter som skal forandre seg for den de er. Det er heller mennene som er nødt til å innse at vi lever i det 21. århundre og mentaliteten fra 1800-tallet ikke fungerer lenger i dagens samfunn!

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.