Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Unge Høyre vil selge våpen til Ukraina. Det er uansvarlig.

11.2.2022
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Ahmed Al-Saedi, student
handler om
Privat

I dagsnytt 18, 8.Februar kunne vi høre lederen for Unge Høyre, Ola Svenneby komme med ønsker om å åpne for salg av våpen til Ukraina. Svenneby vil trosse Utenriksdepartementets avgjørelse om å ikke selge våpen til Ukraina som er begrunnet i en vedtatt lov i Stortinget om forbud for å selge våpen til krigsutsatte områder. Jeg mener at UD har kommet med en god avgjørelse som vil bidra til mindre våpen og mer diplomati, i motsetning til Unge Høyre sitt forslag som rett og slett er å helle bensin på bålet.


I korte trekk så har konflikten i Øst Europa oppstått grunnet russiske ønsker for sikkerhetsavtaler med NATO. Blant dette innebærer det også et ønske for at nabolandet Ukraina ikke skal gå inn i et NATO-medlemskap og bli et NATO land. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kom ut og mente at de ikke kunne utestenge et medlemskap for Ukraina. For Russland er dette en rød strek, de ønsker ikke NATO ved dørstokken. De har mobilisert et stort antall av militære tjenestefolk langs grensen mot Ukraina. Dette har ført til at noen NATO-land med USA i spissen har sendte soldater og styrker til Ukraina. Og det er dette som har skapt debatt og store overskrifter i media i de siste ukene.


Før jeg fortsetter må jeg understreke en viktig ting som Unge Høyre flere ganger misforstår når det snakkes om denne konflikten. Nei, jeg er ingen pro-Putin. Jeg står heller ikke bak alle handlingene han gjennomfører. Jeg mener at Ukraina selv skal kunne bestemme hva de vil. Og jeg mener at denne mobiliseringen vi ser i Russland kan også være kritikkverdig, men det er viktig å kunne diskutere denne saken uten å bli stemplet som pro-Putin.  Dette ser vi har skjedd før, hvor da Svenneby kom med en usaklig påstand om at Rød Ungdom formidlet russisk propaganda i en tidligere sending i Dagsnytt 18 hvor denne tematikken ble diskutert.

Hele argumentasjonen til Svenneby er bygget på en formell tankefeil. I sendingen åpnet han med å si «om vi får 100 000 russiske soldater inn i Kiev så bør ukrainere også få lov til å forsvare seg om så med norske våpen». Dette er en formell tankefeil fordi Russland har simpelheten avvist flere ganger denne påstanden; de har ingen interesse av å gå inn i Kiev. Og jeg vet at Russland ikke alltid har holdt sine ord, men akkurat i en så alvorlig spent situasjon, er det farlig å spekulere og komme med antagelser på hva motparten vil eller ikke vil gjøre. Slik retorikk har blitt brukt av USA og har blitt negativt tatt imot at Ukrainas president som mener at panikk ikke tjener landet.

Jeg mener at det er lite klokt å bidra til enda mer spenning i et område som allerede er ustabilt med å sende enda flere våpen enn det som har allerede har blitt sendt fra USA og andre land. I hovedsak vil det føre til to ting umiddelbart. Russland vil da og som vi har sett, stramme ytterligere til og mobilisere enda flere. Dette i sin tur skaper panikk og kaos, både for befolkningen og ikke minst for økonomien. USA står i spissen for en strategi som selv den Ukrainske president mener er hodeløst. Ved å sende soldater, varsle stadig om russisk invasjon som amerikanerne gjør (selv om Russland har stadig avvist en invasjon) og be amerikanske statsborgere om å komme seg ut av Ukraina, skaper ingenting annet enn panikk, noe presidenten i Ukraina mener er skadelig for landet.

Frankrike og Tyskland har valgt en klok strategi som innebærer diplomati; dialog som et middel for å løse denne konflikten og det mener jeg Norge skal også gjøre. De har skjønt at våpen og soldater ikke løser en slik betent situasjon. De har skjønt at den amerikanske imperialistiske strategien som NATO har vært med på før i blant Irak, Libya og Syria ikke nødvendigvis tjener kontinentet som det tjener USA. Jeg vil nevne en interessant kommentar fra President Emmanuel Macron fra møte han hadde med President Vladimir Putin «Dialog er nødvendig fordi det er det eneste som etter mitt syn vil bidra til å bygge en kontekst med sikkerhet og stabilitet på det europeiske kontinentet». Jeg tror at Macron vil sette Europas interesser før de amerikanske og ikke la Washington snakke på vegne av Europa og komme med uansvarlig strategi som bidrar til krig. Vi ser også at Tysklands forbundskansler Olaf Scholz er ikke villig til å sende soldater ned til Ukraina. Russland og Tyskland har tidligere inngått avtaler om energi politikk. Og hvis denne avtalen blir forstyrret vil hele kontinentet slite enda mer med energi problemet. Noe jeg tror folk i Sørlandet er lite begeistret over. Derfor tror jeg Norge vil også tjene på å ha dialog og ikke hisse opp til krig med våpeneksport.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.