Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Omikron er et resultat av vestens vaksine- og ressursegoisme

1.12.2021
Omikron-varianten av koronaviruset blir en trist metafor for hvordan vi prioriterer vaksine- og ressursfordeling i verden. For bare noen dager siden ble det registrert enda en ny variant av koronaviruset, en variant som sannsynligvis er enda mer smittsom. Verden har mislykkes i å fordele vaksinene rettferdig, og nå må vi ta konsekvensene.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Daniel Evjebråten, leder av Lillestrøm AUF
handler om
Privat

Vesten lærer aldri av sine feil


Det er overhodet ikke noe nytt at ressursfordelingen i verden er urettferdig. Verdens ledende og rikeste land har alltid prioritert seg selv, og gjentatte ganger har vi måtte bøte for det. Det som derimot kanskje er enda mer urovekkende er at vi ser aldri ut til å lære av våre feil. Er det virkelig slik at vesten ikke tror at skjevfordeling av ressurser i verden ikke kommer til å ramme oss selv?


En skulle kanskje tro at man i 2021 så på likestilling, lik fordeling og rettferdighet med økt fokus, men slik er det tydeligvis ikke. Så nå blir vi altså enda en gang nødt til å sette julen på pause, vi får igjen restriksjoner og ferieturen blir kansellert. Alt fordi de rikeste landene i verden ikke vil fordele vaksiner likt. Det finnes i dag land i Afrika som ikke en gang har begynt å vaksinere befolkningen sin, mens vi her i Norge sitter med en fullvaksinert befolkning på 70% og snakker om tredje dose.


Et spørsmål om tid

Gjentatte ganger har flere, både enkeltpersoner og organisasjoner som WHO advart mot en slik utvikling, derimot ser det ut til å ha liten effekt. Det er på tide at vesten ser litt forbi sine egne problemer og ser pandemien i sin helhet. Det at enkelte Afrikanske land ikke en gang har begynt å vaksinere befolkningen sin vil ramme oss også, det ser vi nå. Det var bare et spørsmål om tid. Jeg håper at vi i fremtiden ser mer rettferdighet i fordelingen av ressurser, medisiner og vaksiner. Hele verden er avhengig av at rike land som Norge tar ansvar og fordeler rettferdig for eksempel gjennom avtaler som COVAX – en avtale som skal i prinsippet sikre jevn fordeling av vaksiner.


Flere må forplikte seg til COVAX og flere må gi mer. En tredje dose er viktig, særlig nå, men vi er nødt til å sikre en jevnere og mer rettferdig fordeling av vaksiner verden over. Så lenge det finnes steder der det er rom for nye utbrudd og utvikling av nye potensielt farlige varianter av viruset, vil hele verden tape på det.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.