Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Å prioritere flyktninger fra Ukraina er ikke rasistisk.

9.3.2022
Hadde ukrainere hatt en annen hudfarge, tror og håper jeg de fleste hadde hatt samme standpunkt som vi ser nå.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Johannes Østby
handler om
Privat og Morten Brakestad/Stortinget (illustrasjonsfoto)

Russlands invasjon av Ukraina gjør at mange mennesker må flykte til nærområdene. Norge er i nærområdet og viljen til å ta imot flyktninger i norske kommuner er stor.

Samtidig reagerer flere på at politikere har en annerledes innstilling eller er mer åpne for å ta imot ukrainske flyktninger enn flyktninger fra andre deler av verden. Amanda Anvar spør i Jeune hvorfor denne gjestfriheten har vært før. I et Si ;D-innlegg vil Ayesha Akram vite hvorfor flere er mer åpne for å ta imot ukrainske flyktninger enn afghanere og syrere. Og i Dagbladet mener Henrik Kjellmo Larsen at Vesten er systemisk rasistisk fordi vi behandler den nåværende flyktningkrisen annerledes enn den i 2015. Han mener også at hvis det var hvite mennesker som liknet mer på oss som druknet i Middelhavet hadde vi aldri latt tusenvis av mennesker drukne på flukt fra krig og forfølgelse og mener at situasjonen vi ser nå beviser det.

Sannheten er at det er forskjell på ukrainske og flere andre flyktninggrupper. En vesentlig faktor, først og fremst, er den geografiske avstanden. Norge er i nærområdet til Ukraina. Det er i nærområdene man bør løse utfordringene når det er flyktningkrise. Videre, spiller det gjennomsnittlige utdanningsnivået blant flyktningene en stor rolle. Og det samme gjør holdninger. Når jeg sier holdninger, mener jeg blant annet holdninger til homofile, ytringsfrihet og demokratiet. Kvinnesynet er også viktig å trekke frem.

Videre, er det kulturelle også viktig. Dette er viktig i en prosess hvor nye mennesker kommer til Norge. Det er utvilsomt lettere å integrere folk som noenlunde deler kultur med deg og sette disse i kontakt med nordmenn. Man må også se på det økonomiske. Barnefattigdommen øker i Norge og barn med innvandrerbakgrunn blir stadig mer overrepresentert i den kategorien. Noe av grunnen er fødselsraten til noen innvandrergrupper. Med én eller to hjemmeværende foreldre og mange barn kan man lett falle under fattigdomsgrensen, med de problemene det kan medføre.


Så hvis man hører folk si at «i Norge er man mer åpne for å ta imot ukrainere enn syrere, afghanere og/eller andre», stemmer det, men jeg tror ikke som Henrik Kjellmo Larsen at det handler om hudfarge. Hadde ukrainere hatt en annen hudfarge, tror og håper jeg de fleste hadde hatt samme standpunkt som vi ser nå.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.