Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Nå treffer israelske bomber palestinske barn på nytt

21.6.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Eilif Finnseth, 23
handler om
Selfie: Privat. Hovedbilde: Abed Rahim Khatib

«Gaza skal brenne»


Ordene kommer fra Israels forsvarsminister. 

Muslimske palestinere skal ikke få feire Eid. 

Palestinske barn skal ikke få våkne trygt opp i morgen. Gaza skal brenne.


Det er vanskelig å ikke bli opprørt av meldingene, fortellingene og tallene som kommer fra Gazastripen nå. De siste dagene har over hundre mennesker død. Flere hundre er skadede. 39 døde er barn. Midt i en verdenskrise oppdager vi at vi ikke var ferdig med den forrige, urettferdigheten mennesker kan utøve en annen.


Det israelske militæret skyter etter ledere i Hamas. Mange av medlemmene i Hamas er sivile og bor i boligblokker som alle andre. Dette betyr ikke noe. Det er Hamas sin skyld, sier den overveldende militærmakten som med USAs støtte sprenger i filler bygg fylt med uskyldige mennesker i. Lørdag formiddag kommer meldinger om at Israel bomber bygg hvor aviser og nyhetsorganisasjoner holder til. Gaza skal brenne.


Annektert og skutt i stykker


I flere år har boligpolitikken i landet forflyttet palestinerne til å bli et folk uten land og rettigheter. Palestina er blitt annektert litt etter litt. Vi er ikke i nærheten av en løsning.


En buss i Tel Aviv, en av de største og mest levende byene i Israel, ble truffet av en rakett. Og nå er det et opprør internt i landet. På begge sider. Journalister blir banket opp av radikale jøder, og synagoger blir nedbrent. Mennesker jakter etter muslimer. Det er kaos. Vi blir forvridd i frykt. Og menneskene i Palestina og Israel er akkurat det, redde. Hvor er løsningen?


Bombene


Det vondeste er ikke det som skjer nå. Det vondeste er at dette ikke er nytt. Konflikten har vart i flere tiår. Likevel: vi merker det alle nå, dette føles annerledes. Meldingene fra Palestina sier at dette kan bli verre enn 2014. Nyhetene fra Gazastripen kan ikke forlate oss nå. Natt til lørdag ble Gaza bombet med hvit fosfor-bomber. Det brenner hud. Hvit fosforbomber er ikke ulovlig å bruke, hvis det er ment for å «avskrekke». Hva skal du oppnå med å brenne barn?


Gaza skal brenne.


Hva kan vi gjøre?


Bry deg. Vit at det Israel gjør mot palestinerne, mot barn, er brudd på menneskerettighetene. Bomber er aldri løsningen. Du kan ikke se bildene og meldingene fra Gazastripen og si at dette er en korrekt respons på en bombe fra Hamas. Å drepe barn er ikke en løsning. Det er en humanitær krise i midtøsten nå. La oss være ærlige om det.Norge er blant de statene som ikke har anerkjent Palestina en egen stat. Landet er et medlem i FN, uten mandat og stemme. La oss være ærlige om det. Verden kan løse dette. Palestina er et eget land. De fortjener at det internasjonale samfunnet ønsker en tostatsløsning. At det internasjonale samfunnet griper inn. At vi stopper bombene. For Israel vil ikke.


Barn blir skutt


Ikke glem ordene fra den Israelske forsvarsministeren. Hatet mot palestinere er ikke nytt. Palestinske Rashid Abu Arreh ble drept av israelske styrker. Han ble kun 16 år. Ali Ayman Saleh Abu Alia var kun 15 år og ble skutt. Han så på en protest. Så på. Han hadde bursdag samme dag. Yousef Said Hussein Al-Dayeh ble drept for å protestere. Han var kun 14 år. Disse barna har blitt skutt av Israelsk militær. De siste dagenes voldshandlinger er ikke en «reaksjon» på en bombe fra Hamas. Det er å gripe en mulighet. Det er å utslette.Mens verden utenom ser på situasjonen hjelpesløst. Mens FN møter for å finne en felles uttalelse. Mens USA støtter oppom deres Israelskeallierte. Mens vi venter på at Norge skal anerkjenne Palestina som en egen stat.


Mens vi venter på endring, så vil Gaza fortsette å brenne. 


Noe det har gjort i årevis.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.