Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Disse menneskene fortjener bedre enn å bli henrettet av Taliban, ikke sant?

17.8.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Skrevet av Sindre Skollingsberg, medlem i Unge Høyre Innlandet
handler om
Foto: Marius Arnesen, (CC BY-SA 2.0). Bildet av afghanske barn er et illustrasjonsfoto.

Konsekvensene kommer til å være brutale og harde for folket - spesielt for de som hjalp NATO

For en uke siden kunne vi ikke sett for oss hvor fort den afghanske regjeringsstyrkene skulle smelte eller rettere sagt oppløse. Den uken som har gått, har provinser og provinshovedsteder falt en etter en i en rekordfart.

Skrevet av Sindre Skollingsberg, medlem i Unge Høyre Innlandet. Foto: Privat.

Konsekvensene kommer til å være brutale og harde for folket - spesielt for de som hjalp NATO. Først og fremst var ikke målet å drive med nasjonalbygging i Afghanistan, men det ble det neste målet når USA klarte å slå ut AI-Qaida i Afghanistan. Etter dette skulle USA og NATO stabilisere landet og øke sikkerheten. Og her fikk de god hjelp av lokalbefolkningen.

Disse menneskene fortjener bedre enn å bli henrettet av Taliban, ikke sant, regjeringen?

Nå som vi er på vei ut av Afghanistan, mener jeg det er en ting vi burde snakke mye mer om, altså de som hjalp NATO og prøvde å stabilisere landet. Nå som all makt vil gis til Taliban de neste dagene, mener jeg at det er kritisk at de som hjulpet Norge får oppholdstillatelse. Alle som har hjulpet Norge - til og med vaskehjelp, tolker og andre som har hatt "mindre jobber", burde reddes. Ja, de har kanskje ikke de perfekte CV-ene eller søknadene, men hvis de blir der er det med stor sannsynlighet at de blir henrettet. Disse menneskene fortjener bedre enn å bli henrettet av Taliban, ikke sant, regjeringen?

Det er dessverre en realitet at Taliban har slått hardt ned på afghanere som jobbet for Vesten. Og det er ikke mye som tyder på at det vil de slutte med. Tidligere i år ble det kjent at en tolk som jobbet for den amerikanske hæren ble drept av Taliban i mai. Dette meldte CNN. Vår statskanal har også intervjuet flere afghanere som støttet NATO under krigen. De sier rett ut at Taliban fortsetter å drepe sivile afghanske borgere og at tidligere afghanske NATO-venner og deres familier blir slått hardt ned på.

Som sagt har disse menneskene kanskje ikke det perfekte rullebladet, men disse menneskene har hjulpet Norge og andre NATO-land og da må vi tenkte på dem og deres familier. Disse er mennesker som foreløpig lever på Talibans nåde. Disse menneskene er helt uskyldige og trenger og fortjener hjelp.

Jeg mener oppriktig at dette er et svik fra den norske regjeringen å ikke hente disse menneskene og deres familier, når man har muligheten å gjøre det. Det må gjøres før det er for sent. Det må være lov med unntak noen ganger. Disse menneskene fortjener ikke en grufull hevn fra Taliban.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.