Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Vi må snakke om dobbeltmoralen og rasismen.

2.3.2022
Rasismen i media er én ting. Dobbeltmoralen er noe annet. Folk må se dobbeltmoralen også, mener jeg.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Mulonda Rashidi
handler om
Linnea Syversen og Rajatonvimma

Krigen i Ukraina har skapt en flyktningskrise. Det er tragisk. Det som også er tragisk er den rasismen som har kommet frem i media, på grunn av situasjonen. Den bulgariske statsministeren for eksempel, sa «These are not the refugees we are used to. They are Europeans, intelligent, educated people». Lignende utsagn har også journalister i amerikanske medium kommet med. Uansett hudfarge så er flyktninger mennesker som prøver å få bedre liv.

Å forsøke å male enkelte flyktninger som usiviliserte kriminelle og andre som noe annet er motbydelig.

Rasismen i media er én ting. Dobbeltmoralen er noe annet. Folk må se dobbeltmoralen også, mener jeg. Det ukrainske folket lager molotov-cocktail og blir hedret for det, men hadde mennesker i andre land gjort det samme for å kjempe mot deres okkuperende makter så hadde det mest sannsynligvis blitt brukt mot dem, mener jeg.

I media hører du om alle sanksjoner vestlige land har lagt på Russland. Du får høre om hvordan Russland ikke får være med i Eurovision og hvordan fotballag ikke vil spille mot det russiske fotballaget. Dette er noe jeg synes er helt på sin plass. Men, hva med andre land som gjør lignende og verre? I over 60 år har flere palestinere blitt drept og utsatt for krigsforbrytelser. Selv Amnesty kaller Israel for en apartheidstat. Hvor er støtten til palestinerne? Hvor er sanksjonene? Det er bra å stå opp mot makter som undertrykker andre og det er viktig å vise støtte til de som blir urettferdig skadet, uansett hvor i verden det skjer.


Jeg skjønner delvis hvorfor Ukraina-invasjonen får så mye mer omtale i vestlig media. Ukraina-invasjonen skjer jo tross alt i Europa og den vil mest sannsynligvis ha en stor økonomisk påvirkning for Norge og andre europeiske land. Allikevel mener jeg det er dumt med den rasismen som rår i media. Også synes jeg det er dobbeltmoralsk at Russland blir møtt med utestenging og sterke sanksjoner når land som har gjort mye verre enn Russland får delta i Eurovision, VM og andre arrangementer.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.