Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Tusenvis av ukrainere flykter fra hjemmene sine. Norge har et ansvar!

26.2.2022
Vi som bor i ett av verdens mest fredelige nasjoner må vise solidaritet, og ta imot krigsflyktninger fra Ukraina.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Awaatef Abdullah Hassan, styremedlem for Agder Sosialistisk Ungdom
handler om
Privat og Andriy Yatsykiv. Collage: Jeune.no


Etter Sovjetunionens fall i 1991, ble Ukraina anerkjent som en selvstendig stat. De fikk ikke bare uavhengighet, men de fikk også Krim-halvøya som er en halvøy som befinner seg mellom Ukraina og Russland. Siden Krim-halvøya tidlig hadde vært en del av den russiske delen av Sovjetunionen, så har det lenge vært en diskusjon rundt hvem som egentlig «eier» denne halvøya. I 2014 annekterte Russland Krim-halvøya. Det vil si at de tok kontroll over området, i strid med folkeretten, og har siden den gang okkupert halvøya.

Putin-regimet bryter internasjonal rett og har sendt over 130.000 russiske soldater langs Ukrainas grenser. Dette har skapt kaos i media og ikke minst enorm frykt blant den ukrainske befolkningen. Ukraina har i de siste årene lent seg mot vesten. Et eksempel på dette er hvorvidt Ukraina på sikt skal bli medlem i EU og NATO. Putin ser på dette som en trussel da han ønsker makt og innflytelse i Øst-Europa.


De påstår at det ikke er Ukraina som er offer for aggresjon fra Russland, men Russland som er offer for aggresjon fra vesten. Putin og Russland mener at det er Ukraina i seg selv som er en trussel mot den russiske befolkningen i Øst-Ukraina. De underbygger dette med påstander som i flere tilfeller har blitt avkreftet eller står uten bekreftelse fra andre kilder.

Mange ukrainere frykter starten på en krig, og gir derfor fra seg alt de eier for å kunne flykte fra landet i håp om å kunne bosette seg i en fredelig nasjon. 24. februar 2022 går Russland til angrep mot Ukraina. Putin kaller dette en militæroperasjon, men fra ukrainsk perspektiv er dette åpenbart starten på en krig. En rekke storbyer er angrepet, og tusenvis av ukrainere er på flukt. Her må Norge ta tak!

Norge må bidra til at ukrainske krigsflyktninger kan få bosette seg og få opphold på norsk jord. Dette er mennesker som trenger hjelpen vår. Vi som bor i et demokratisk rikt land, har mye vi må bidra med. Ikke fordi vi har ressursene som trengs, men fordi det er vårt fordømte ansvar! Det vi ser i Ukraina er hjerteskjærende. Russlands angrep er dypt urettferdig og koster menneskeliv.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.