Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Ytringsfriheten har sine grenser. SIAN bryter dem.

9.5.2022
For å få et sunt demokrati må alle møte en arena for meningsutvekslinger der man ikke mobber og krenker noen for deres meninger. Både SIAN og motdemonstranter gjør dette.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Vetle Grut, spaltist for Jeune
handler om
Foto: @emgfoto /Ladnera48 og Karoline Skarstein

Jeg kan huske Arendalsuka 2017 svært godt. Jeg har vokst opp i Arendal og har vært innom sentrum i løpet av Arendalsuka hvert år siden ungdomsskolen. 2017 var det første året jeg ble igjen. SIAN hadde stand for første gang i min hukommelse og jeg ble svært overrasket over uttalelsene, t-skjortene og retorikken deres. Det samme ble veldig mange andre. En kompis av meg ble tatt bort i en politibil og hendelsene den dagen fikk mye medieoppmerksomhet. Siden den gang føles det ut som om det har vært en konstant krenkekonkurranse hos de høyreekstreme organisasjonene som kulminerte i Malmö sist måned.


På Arendalsuka i 2017 var det første som tok oppmerksomheten min den kjente og godt brukte «Muhammed er en terrorist»-t-skjorta, jeg ble lamslått, men sa ingenting. Litt etterpå gikk vi forbi standen deres og hørte de rope ting som «Islam er kvinnefiendtlig», «Muslimene kommer til å ta over Norge», «Muhammed er en terrorist» og mye mer. På det punktet var det allerede mange andre der. Politiet var også plass, presset mellom skrikene og heklingen til SIAN og de som svarte dem igjen. Retorikken var mye verre på det punktet og SIAN hadde naturligvis startet å si «sånne som dere» framfor «muslimer». Hvis dette ikke er mobbing så vet ikke jeg, enda verre er det når motargumentene SIAN kommer med er fra et ekkokammer fylt av hat, rasisme og «alternative fakta»


Etter hvert som skrikingen og retorikken ble verre hendte det at det kom en eller annen tilskuer som prøver å hoppe gjennom sperringene og gi et slag til noen fra SIAN. Kompisen min var en av disse og det førte jo til at han blir tatt bort i en politibil og anmeldt, han gikk i samme trinn som meg og var en ellers veldig smart og oppegående gutt. Jeg vet at han har lært, og skjønner at det ikke er måten å håndtere konflikt på. Han var langt i fra den eneste og politiet gjorde en god jobb med tanke på alt bråket. Retorikken til SIAN hardnet seg, men til slutt dro folk hjem. SIAN fikk ikke noe særlig kjeft av arrangørene den dagen. De har jo fulgt alle regler.


I Grunnloven står det:

«Frimodige ytringer om statsstyret og hvilken som helst annen gjenstand er tillatt for enhver. Det kan bare settes klart definerte grenser for denne rett der særlig tungtveiende hensyn gjør det forsvarlig holdt opp imot ytringsfrihetens begrunnelser.»

Så det er en grense.


De siste ukene er det mange som har tatt til orde for de vanskelige temaene i denne debatten. Noen er sure på de som protesterer og forsvarer disse organisasjonenes ytringsfrihet, andre mener at koranbrenning er hatkriminalitet. Jeg lener meg mot å være enig med sistnevnte. Ytringsfriheten skal være noe vi skal bruke for å skape framgang og for å opplyse, ikke krenke. SIAN er fri til å «opplyse» tilskuere om hva de mener om Islam uten å brenne en bok, rope krenkende ting til tilskuere og generelt bare lage kaos.


Jeg er helt enig i at det optimale hadde vært om ingen ga SIAN noe som helst oppmerksomhet. Jeg er også enig i at SIAN skal kunne være en lovlig organisasjon, fortsette med stands osv., da det er viktig å høre meningsmotstandere. Men jeg er svært uenig i hvordan de gjør det. Det må da være noe feil med ytringsfriheten vår hvis en liten gruppe mennesker kan mobbe og krenke et helt verdenssamfunn som tror på noe annet enn dem istedenfor å møte de med en saklig retorikk, konstruktiv kritikk og generell menneskerespekt. De fleste gangene jeg har sett SIAN har de manglet alt dette. Å hindre folk i å ytre sine meninger bør vi være svært restriktive med, men til hvilken grad er koranbrenning en ytring? Og går det an å uttrykke denne meningen uten å brenne koranen?


Jeg så nylig Evertssons «omgitt av fiender» og ble helt oppslukt om temaet høyreekstremisme, som er svært sterk i Skandinavia. Mot slutten sier den høyreradikale Jimmy Thunlind at det er en annen bevegelse innad i den nordiske frihetsbevegelsen som ikke bare er politisk, men som forbereder til vold. Han ble oppfordret til å klargjøre våpen og sluttet dermed i organisasjonen. Det er veldig viktig at vi har fredelige organisasjoner som SIAN som er talerøret for de høyreekstreme holdningene. Å forby de en offentlig arena hadde økt radikalisering og skapt et vakuum for farligere organisasjoner til å vokse. De trenger å bli hørt, og de skal bli hørt og møtt med lik respekt. Klarer du ikke vise de respekt, bare gå.


Jeg har jo sett SIAN i aksjon selv i 2017 og jeg prøvde å holde en diskusjon. De har masse forskjellige «dokumenterte» argumenter som er sagt på en helt fredelig og rolig måte. Senere har jeg lurt på om det hadde vært mulig å holde den tonen om jeg var muslim. I utgangspunktet tenker jeg at jeg har mye å bidra med i en slik diskusjon. Unge dumme meg trodde jeg kunne få de til å endre mening liksom. Så feil tok jeg. Du kan ikke møte SIAN med argumenter eller vold og forvente at de kan endre mening. Det vi kan derimot er å møte de med respekt og vise de hvor fint det er å ikke være så alene og redd. Forskning viser at den beste måten å forhindre radikalisering og ekstremisme er ved å skape gode trygge lokalsamfunn der alle er inkludert. Det å møte rasister og andre lignende med vold og sleipe kommentarer, vil gjøre dem enda mer sikre på at de har rett.


For å få et sunt demokrati må alle møte en arena for meningsutvekslinger der man ikke mobber og krenker noen for deres meninger. Både SIAN og motdemonstranter gjør dette. Det er dog viktig å huske på at det er SIAN som tar det første skrittet, det er de som går til områder med mange muslimer, foran moskeer osv. for å brenne koranen. Tror du SIAN noensinne hadde brent en koran bare foran egne medlemmer? Å brenne koranen foran muslimer med det mål om å skape uroligheter kan da ikke være lovlig? Jeg har skjønt at det er konteksten som gjelder når det kommer til om det er hatkriminalitet eller ikke, men den ytringen de vil formidle ved koranbrenning kan bli sagt på en mer saklig måte og fortsatt ivareta budskapet. Å forby brenning av religiøse symboler på det grunnlaget vil derfor ivareta ytringsfrihetens idealer.


På Arendalsuka 2017 fikk SIAN lov til å komme tilbake dagen etter bråket fordi de ikke hadde brutt noen regler. Dagen etterpå ble de bedt pakke ned standen for å ha «ropt ubekvemsord til forbipasserende» av ordføreren i Arendal. Jeg er glad det kan settes en grense. Og den burde gå ved å brenne religiøse symboler og komme med svært krenkende religiøse generaliseringer med bare det formål av å provosere noen.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.