Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

Snikislamisering og Eurabia: - FrP bør ta avstand fra disse konspirasjonsteoriene

29.7.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Brede Mathisen, AUF i Finnmark
handler om
Foto: Privat

Snikislamisering og Eurabia

I en debatt på Dagsnytt 18 i går, sa FrP-leder Sylvi Listhaug at hun forsvarer bruken av ordet "snikislamisering". Dette er som kjent et ord som hennes tidligere sjef, Siv Jensen, ofte brukte. Hvorfor reagerer folk, inkludert jeg, på ordbruken? Grunnen til at jeg reagerer så kraftig på ordbruken er fordi den strammer fra en svært farlig konspirasjonsteori. Teorien er utbredt i nynazistiske, rasistiske og høyreekstreme miljøer og heter "Eurabia-teorien". Den er en konspirasjonsteori som går ut på at europeiske eliter samarbeider med arabiske land for å øke muslimsk innvandring til Europa. Ifølge dem er mektige politikere og akademikere med på denne påståtte agendaen. Men hva er målet med denne teorien, mener de som tror på den? Jo, nemligå omgjøre Europa til en islamsk koloni.

Ikke en ufarlig teori


Teorien i seg selv er dårlig nok men det som er ekstra skremmende er at denne teorien har vist seg å være fatal i praksis. Den har nemlig ført til to tragiske og brutale terrorangrep i Norge. 22. juli terrorangrepet som tok livet av 77 mennesker og terrorangrepet mot Bærum moske og drapet på Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Teorien er altså skadelig og dødelig. Jeg forstår derfor ikke hvorfor Fremskrittspartiet ønsker å bruke og faktisk bruker denne farlige konspirasjonsteorien til å skaffe seg flere stemmer. Jeg mener at retorikk som bygger på Eurabia- og snikislamiseringskonspirasjonsteoriene ikke hører hjemme i debatten, da den ikke er ufarlig og har ført til terrorangrep på norsk jord.

Sylvi Listhaug og Fremskrittspartiet

Jeg mener at alle partiene, med Fremskrittspartiet i bresjen, burde kjempe mot bruken av slike skadelige konspirasjonsteorier som gang på gang har vist seg å være horrible. Men om det faktisk vil skje tror jeg ikke. Det er nemlig slik at Fremskrittspartiet, spesielt høytstående partimedlemmer som Sylvi, er fans av slike oppsiktsvekkende konspirasjoner som ikke er basert på noen ting men som kun er der for å skape frykt. I 2018 skrev Sylvi et Facebook-innlegg der hun hevdet at Arbeiderpartiet er "mer opptatt av rettighetene til terrorister enn landets sikkerhet". Dette innlegget inneholder soleklart retorikk som henger sammen med snikislamiseringsteorien. Innlegget førte til kvalme; 22. juli-overlevende fikk hets og drapstrusler, og ifølge Kripos økte antallet anmeldt hatkriminalitet med tre hundre prosent.

Jeg må til slutt si at jeg ikke mener at FrP er ansvarlig for det som skjedde 22. juli. Jeg synes det bare er bra at FrP tar avstand fra SIAN, Alliansen og Nordisk motstandsbevegelse. Men jeg skulle ønske at FrP tok samme avstand fra konspirasjonsteoriene som disse høyreekstreme organisasjonene tror på, som nettopp "snikislamisering" og "Eurabia".

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.