Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Om du liker det eller ei så har SIAN ytringsfrihet

11.8.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Skrevet av Martin Mehmet Viken
handler om
Foto fra demonstrasjonen mot SIAN. Foto: Sandra Vidrequin, internasjonal pressefotograf. Foto brukt med tillatelse

En god stund nå har SIAN drevet sin kampanje mot islam i Norge. De har arrangert dusinvis av krenkefester overalt i Norge. Folk biter på og blir krenka hver bidige gang. Dette mener jeg må stoppe. Å "stå opp mot SIAN" ved å arrangere motdemonstrasjoner og delta i dem gjør mer vondt enn godt. Enda vondere er det når folk kun møter opp med intensjonen om å overdøve SIAN.

Et fullsatt stadion

Først vil jeg si at jeg er muslim og halvt tyrker. Jeg har derfor i utgangspunktet en veldig god grunn til å bli med i motdemonstrasjonene. Men det har aldri skjedd og vil mest sannsynligvis aldri skje. Grunnen til at jeg ikke er med er fordi at jeg rett og slett ikke kunne brudd meg mindre.

SIAN er en gjeng med stakkarser, som hadde stått og skreket til ingen hvis ikke det hadde vært for motdemonstrantene. Dessverre er det slik at SIAN alltid ender opp med et fullsatt stadion når de holder på. De har selvsagt ikke hjemmesupporterne til stede, men tilskuerne er der likevel, og det er nettopp det som blåser liv i SIAN. Fullstappa demonstrasjoner er akkurat det dem vil ha, for det leder til mediedekning og øker sjansen for at noe bemerkelsesverdig skjer - som igjen er PR for dem.

Foto fra demonstrasjonen mot SIAN. Foto: Sandra Vidrequin, internasjonal pressefotograf. Foto brukt med tillatelse

Ytringsfrihet, men...

I Norge har vi i stor grad rett til å si det man vil, så lenge det vi sier ikke er injurierende ovenfor enkeltpersoner, er trusler eller oppfordrer til ulovlige handlinger. Ellers kan man si det meste og slik skal det være. Noe vi derimot ikke har i Norge er uttrykkelsesfrihet.

Man kan ikke utrykke deg "som man vil" og forvente at det faller innenfor "ytringsfriheten". Nylig leste jeg flere innlegg i Jeune skrevet av unge som deltok i motdemonstrasjonene mot SIAN i Stavanger. Jeg skjønner ikke hysteriet. Jeg skjønner hvorfor politiet konfiskerte instrumenter som fløyter. Fløyter og andre blåseinstrumenter kan være kraftige og bråkete, og kan skape unødvendig støy. Det er altså ikke slik at man blir nektet retten til å ytre seg når man får fløyten sin konfiskert under en slik demonstrasjon. Du blir bare nektet å bråke med en fløyte - og det må man kunne tolerere. En fløyte, eller flere, kan fort skape unødvendig bråk, distrahere politifolk og politihunder, eller føre til noe enda mer alvorlig. Jeg forstår hvorfor politiet er føre-vare med motdemonstrantene i en så betent og lettantennelig demonstrasjon.

Foto fra demonstrasjonen mot SIAN. Foto: Sandra Vidrequin, internasjonal pressefotograf. Foto brukt med tillatelse
Foto fra demonstrasjonen mot SIAN. Foto: Sandra Vidrequin, internasjonal pressefotograf. Foto brukt med tillatelse

Jeg støtter SIANs rett til å si det de mener

Tilbake til SIAN. SIAN er en hatgruppe. Det er ingen tvil om det. De hater muslimer hovedsakelig og helt sikkert alle andre som ikke er etniske norske og/ eller hvite i huden. Dette kommer klart og tydelig frem i deres retorikk.

Man kan godt være uenig i det SIAN sier; det er i hvert fall jeg. Samtidig er jeg faktisk for den retten SIAN har til å si det de mener. Jeg forsvarer ikke uttalelsene, men selve retten til å komme med uttalelsene, altså retten til ytringsfrihet. Slik jeg ser det så vil folk ta den retten fra SIAN. Men hvorfor det? Hva vil det lede til? Å hindre noen du er uenig med i å ytre seg? Det er autoritarianisme. Angående autoritarianisme, må jeg nevne dem som tyr til vold for å "stanse" SIAN. Jeg har lite til overs for disse lokale heltene som tror de gjør noe bra ved å utøve vold mot SIAN. I realiteten har de sagt iifra seg sin rett til å si noe uten å bli angrepet av meningsmotstandere ved bruk av vold, fordi det er det de ønsker når de holder på slik de gjør.

Som min far pleide å si: Ikke gi deg selv den makten, du ikke ønsker motstanderen skal ha om dere skulle ha byttet plass.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.