Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Til dere gutta som støtter Alliansen på TikTok...

10.11.2021
Det er på tide at vi setter søkelys på selve roten til problemet, slik at vi slipper å måtte stå på minnemarkering etter at handlingen er begått.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Ingvild Gulla, sentralstyremedlem i Unge Sentrum
handler om
Foto: Privat. Skjermbilde: TikTok.


I likhet med mange unge er jeg på appen TikTok. Appen brukes til å dele videoer, der man kan gi respons i form av kommentarer og likes. Appen brukes til mye positivt, men under valget la jeg merke til tendenser i kommentarfelt som skremte meg. Disse tendensene har spredt seg til videoer, og jeg frykter at de skal spre seg enda mer. Jeg snakker om den brede støtten til partiet Alliansen blant unge på tiktok. Spesielt blant unge gutter.


Alliansen er et høyreradikalt parti som er kjent for deres kontroversielle synspunkter og rasistiske utspill. De har flere ganger blitt anmeldt og kastet ut av arrangementer grunnet dårlig oppførsel. Før valget fikk de stor oppmerksomhet i media da de delte ut 500-lapper til ungdommer som lovte av de ikke skulle ta vaksinen.

Utover dette har partiet utrykket støtte til SIAN og den nynazistiske organisasjonen Nordisk motstandsbevegelse. De har også angrepet jøder. Listen kunne fortsatt i det uendelige. Men poenget med dette innlegget er ikke å gi alliansen mer oppmerksomhet. Det er å advare.


Da jeg sto på stand for mitt parti under valget, opplevde jeg denne «Allianse-støtten» for første gang. En gjeng unge gutter gikk forbi oss og ropte «Stem Alliansen!», i tillegg til en rekke ufine utspill.

De så på hverandre og lo etterpå, og vi fikk inntrykk av at de bare tullet. Men hva med de som ikke forstår spøken? For noen kan denne spøken utvikle seg til å bli virkelighet. Jeg tror ikke de er klare over hvilke holdninger de støtter ved å uttrykke sin støtte til Alliansen.


Radikalisering er et stadig voksende problem og en stadig større trussel i vårt samfunn. Denne radikaliseringen foregår ofte over nett, der man lett kan finne sine likesinnede. Et eksempel på hvor galt de kan gå så vi da Al-Noor moskeen ble angrepet av en høyreradikal terrorist i 2019. Selv om dette eksempelet befinner seg langt unna det å ytre sin støtte til høyreekstreme holdninger i et kommentarfelt, vil jeg fortsatt advare. For det er på tide å forebygge.

Jeg mistenker at mange av de som slenger seg på høyreekstreme trender på sosiale medier egentlig bare kjeder seg og ønsker oppmerksomhet. At det kan resultere i høyreradikale ungdommer med farlige holdninger er dessverre blitt realitet. Det er på tide at vi setter søkelys på selve roten til problemet, slik at vi slipper å måtte stå på minnemarkering etter at handlingen er begått.


Så til deg som slenger deg på «alliansen2022» trendene på TikTok. Til deg som kanskje egentlig ikke mener noe med det, men synes det er «lættis» å se folk bli sure når du skriver høyreekstreme kommentarer. Til deg som føler deg ensom, men har funnet ut at hatkommentarer ihvertfall kan gi deg noen form for oppmerksomhet.  Det er ikke morsomt, og jeg håper du vet hvilke farlige holdninger du representerer. Og jeg håper du kommer deg ut av det.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.