Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– I dag skjer rekrutteringen rett foran nesa på foreldrene.

1.6.2022
Internett er vår gullgruve, men i gullgruver kan man finne møkk.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Sadug Alfeli, spaltist for Jeune
handler om
Foto: Baudouin Wisselmann, Unsplash (illustrasjonsfoto) og Privat

Tidligere spredde voldelige ideologier seg igjennom sosiale miljø, og foreldre var redde for hvilke folk barna deres møtte bak skolegården. I dag skjer rekrutteringen rett foran nesa på foreldrene. Internett har blitt det nye stedet hvor voldelige organisasjoner kan finne potensielle personer. Personer de vil radikalisere.

De siste årene har vi sett flere eksempler fra ulike land der unge menn er blitt radikalisert over nett. Vi som bor i Norge har også opplevd tragiske, grusomme opplevelser; 22.juli og 10.august. Begge gjerningsmennene deltok i radikale nettmiljøer der rase­teoriene florerer og konspirasjonsteoriene er mange­. Men jeg er redd for at mange unge sitter hjemme, surfer på nett- og gradvis blir radikalisert.

Trusselen er større enn vi antar


Gjennom pandemien har flere unge brukt mer tid på nett, og i snitt surfer vi tre timer hver dag. Jeg og du legger fra oss enorme fotavtrykk som brukes systematisk for å mate oss med videoer, bilder og reklame. Hva skjer når algoritmene mater oss med farlige tankegods?

Jeg har brukt utallige timer på å besvare og varsle politiet om ekstremistiske holdninger blant muslimer, og gjennom samarbeid med moskeer har flere muslimske ledere prøvd å bygge en sosial tilhørighet som motvirker ekstremisme

Det er en sjanse for at våre nære og kjære har møtt på forbilder på nettet, eller besøkt nettsteder som gradvis har ført de til å bli radikalisert gjennom ekstreme synspunkter. Og trusselen er større enn du antar. Jeg har brukt utallige timer på å besvare og varsle politiet om ekstremistiske holdninger blant muslimer, og gjennom samarbeid med moskeer har flere muslimske ledere prøvd å bygge en sosial tilhørighet som motvirker ekstremisme. Alle mennesker har et sosialt behov, og i større grad ønsker ungdommer å finne en signifikant andre. En som ser de.

Vi kan utgjøre en forskjell

Men den beste jobben er det kun politiet som kan gjøre, og derfor er politikerne også nødt til å prioritere mer ressurser og kunnskap på dette feltet. Særlig må høyre- og muslimsk ekstremisme bli fanget opp. Jeg tror lærere, foresatte og miljøarbeidere har et behov for økt kunnskap. Vi kan ikke være etterpåkloke.

Vi kan utgjøre en forskjell ved å stille kritiske spørsmål, lytte til magefølelsen og varsle politiet.

Internett er vår gullgruve, men i gullgruver kan man finne møkk. Du og jeg kan varsle om vi mistenker at noen av våre nære har begynt å grave blant møkket; og på den måten fått ekstreme tanker. Vi kan utgjøre en forskjell ved å stille kritiske spørsmål, lytte til magefølelsen og varsle politiet.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.