Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Dette er hvorfor vi står opp mot SIAN

29.7.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Skrevet av Chiara Cavallari
handler om
Foto: SIAN

Vi lovet hverandre at vi aldri skulle glemme

Kun ni dager etter vi at vi markerte at det var 10 år siden det høyreekstreme terrorangrepet, rettet mot Arbeiderpartiet og AUF, synes tilsynelatende rasistene i SIAN at det er passende å bruke Eidsvolls plass som arena for å nok en gang spy ut det samme tankegodset som inspirerte den høyreekstreme terroristen bak 22. juli.

AUF, de overlevende og de etterlatte har stått alene i tiden etter terrorangrepet som en hel nasjon sørget over. Vi har etterlatt de etterlatte til seg selv, men vi kan gjøre opp for oss nå. Vi kan vise at vi bruker av våre privilegier og er der for dem, men det må handling til. Det krever at man står opp mot rasisme og diskriminering hver gang man ser eller hører det. Alltid.

Vi lovet hverandre at vi aldri skulle glemme, og vi har ikke glemt selve terrorhandlingen, men vi har glemt ofrene, de overlevende og de etterlatte, hele veien. Det har blitt lagt enormt mye ansvar over på barn og ungdommer som i dag lever med PTSD, traumer, senskader og frykt for å ytre seg, i fare for at noe lignende skal skje igjen. Der har vi sviktet dem. Men det er ikke for sent å snu.

Høyreekstremisme, rasisme og razisme under dekke av "ytringsfriheten"

I tiden etter 22. juli, ser vi likevel at høyreekstremismen, rasismen og nazismen har begynt å etablere sin plass i samfunnsdebatten under dekke av “ytringsfriheten”. De siste årene har det vært en ekstra oppblomstring og miljøer og holdninger som ble skremt vekk på slutten av nittitallet og starten av 2000-tallet, har begynt å vokse og vise seg frem mer og mer.

Skribent Chiara Cavallari. Foto: Privat.

Profilerte rasister med nynazistiske tilkoblinger tør å ytre seg i større grad i dag, enn for ti år siden. Regjeringen, mediene og folks naivitet har latt dem få plass på talerstolen. Igjen. FrP i maktposisjon har tillatt at disse holdningene har blitt mer synlige og de har fylt på med bensin når tanken har blitt tom.

Høyreekstreme rasister og nazister får marsjere i gatene i Kristiansand, med flagg, uniformer og full politibeskyttelse. De blir frikjent for hatytringer, diskriminering, vold og trusler, som da Den Nordiske Motstandsbevegelsen hang opp flagg med hakekors og trusler som “vi er tilbake” 9. april i år, eller da Henrik Robert Aarseth, som står på stortingslista for Alliansen, ble tatt med våpen utenfor synagogen i Oslo under Jom Kippúr tidligere i år.

Nylig ble det også beslaglagt store mengder våpen i Bodø. De tre mennene som ble arrestert for det, hadde, ikke overraskende, koblinger til høyreradikale, nasjonalistiske og nasjonalkonservative miljøer.

(...) FrP i maktposisjon har tillatt at disse holdningene har blitt mer synlige og de har fylt på med bensin når tanken har blitt tom.

Lederen av Alliansen, Hans Lysglimt Johansen, etterforskes i disse dager av PST for å ha forsøkt å rekruttere unge gutter og menn til å tilslutte seg nazismen og partiet hans sitt i ulike høyreekstremistiske forumer.

Regjeringen har i 20 år bevilget i om lag 30 millioner av fellesskapets skattepenger til den muslimhatende og rasistiske bloggen Rights, drevet av Hege Storhaug i “Human Rights Service”. Det var konspirasjonene de serverte, som inspirerte Fjordman, som igjen inspirerte den høyreekstreme terroristen fra tanker til handling. Det vet vi i dag. Likevel får de opp mot 2 millioner årlig i statstøtte.

Den høyreekstreme terroristenen bak Utøya sitt tankegods lever i beste velgående idag. Ervin Kohn, forstander av det mosaiske trossamfunn, beskriver at frikjennelsen av mennene som hang opp et naziflagg i 2018, gjorde det fritt frem for nazistene i dag.

NRKs kosereportasjer med nazister

NRK hadde tidligere i sommer en “kosereportasje” hvor to relativt unge folk snakker om hvordan isolasjon har gjort dem til høyreekstreme nazister idag. Det var vel kanskje et forsøk på mangfoldighet, som gikk rett i dass, da høyreekstremisme og nazisme kun fremmer eksklusjon, og aldri mangfold. Dette var rett før 22. juli.

I fjor høst, etter en vår og sommer med motdemonstrasjoner mot den rasistiske, muslimhatende konspirasjonsorganisasjonen SIAN, ble Lars Thorsen, leder av SIAN invitert inn til Debatten på NRK. Anledningen var at SIAN var lei seg fordi de mente ytringsfriheten deres ble kneblet, med full politibeskyttelse og til tider voldelige utageringer på motdemonstrasjonene. Utageringer de fyrte opp under og som de ønsket for sympati og egen vekst. Og de fikk støtte og sympati.  

Logoen til SIAN, "stopp islamiseringen av Norge". Foto: Hentet fra SIAN.no

Det SIAN driver med, er ikke ytringsfrihet. Det er hatytringer og befinner seg under paragraf § 185 i den norske lov. Lars Thorsen er forøvrig tidligere straffedømt for hatytringer og bøtelagt for det samme.

Siden SIAN er de som er mest synlige i de høyreekstreme miljøene i dag, er det viktig at vi møter opp hver gang de sprer grumset og hatpratet sitt. Vi kan ikke la dem fortsette. Vi må vise motstand og vi må stå der sammen og bråke så mye at ordene deres aldri treffer noens ører.

Vi skal ikke normalisere disse forkastelige holdningene

Hvis vi virkelig skal vise de overlevende, barna og ungdommene som så vennene sine bli henrettet foran øynene sine, mens de flyktet i desperasjon over øya, ute i fjorden, at vi aldri skal tie, aldri skal glemme, er det viktig at vi alle er aktive antirasister som står opp mot rasisme og diskriminering, hver gang.

Vi kan ikke ha det slik at høyreekstremisme, rasisme og nazisme blir tilnærmet en normalitet i vårt samfunn 20 år etter Benjamin Hermansen ble drept av nynazister på Holmlia, 10 år etter at 77 mennesker ble drept av en høyreekstrem terrorist, eller da Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept av sin egne høyreradikaliserte, nynazistiske bror og det var et forsøk på å massakrere alle som befant seg i Al-Noor-moskeen i Bærum for to år siden.

Roser foran regjeringskvartalet etter 22. juli-terroren. Foto: Frode Bjorshol, (CC BY 2.0)

Disse forkastelige holdningene, som har gjort at vi som nasjon var okkupert i fem år, som har forårsaket så mye splittelse, eksklusjon, smerte, tragedie og sorg, er ikke velkomne i den moderne verden.

Vi trenger et samfunn bygget av og på forståelse, respekt, kjærlighet og aksept for alle mennesker. Et samfunn uten sosioøkonomiske forskjeller, og hvor vi står sammen og hjelper hverandre.

Vi må alle gjøre en innsats fremover for å få bukt med denne skumle utviklingen, og her har særlig høyresiden et ansvar for å forebygge mot høyreekstremisme, på samme måte som vi på venstresiden må forebygge mot venstreekstremisme.

Såpass skylder vi AUF, de vi mistet, de overlevende, de etterlatte, Benjamin, Johanne og alle ofre for hatkriminalitet, rasistiske og nazistiske motiverte diskrimineringer, voldshandlinger og drap.

La oss stå opp mot SIAN

Jeg håper jeg ser hele Oslo utenfor Eidsvolls plass lørdag 31. juli kl 13. Da skal vi stå sammen mot SIAN, rasisme og høyreekstremisme og vi skal vise at mangfold, solidaritet og samhold alltid vinner!

Foto: Chiara Cavallari

For våre falne kamerater, ikke ett minutts stillhet - men et liv i kamp!

Ingen rasister i våre gater!

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.