Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Vi må ta menn på alvor

21.6.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Thilde van Djik, fast skribent for jeune.no
handler om
Profilbilde: Privat. Hovedbilde: Lloyd Morgan, (CC BY-SA 2.0)

Noe som alltid kommer til å være viktig er psykisk helse. Det er hvordan vi har det inni oss og det er sånn at alle har en psykisk helse. Den er viktig uansett kjønn og alder. Spørsmålet er hvor bra/dårlig den mentale helsa er. Jeg mener vi burde fokusere enda mer på den psykiske helsa blant det mannlige kjønn. Og da tenker du kanskje: «Jeg er ei kvinne og vet ikke hvordan gutter og menn har det». Det har du helt rett i, det vet jeg ikke. Jeg vet heller ikke hvordan andre kvinner har det, rett og slett av den grunn at følelsene våre er våre helt egne. Ingen kan stjele de fra oss og ingen vet hvordan andre i presis har det.


Menns psykiske helse blir mer og mer sentral og det er utrolig bra, men det er ikke bra nok. Vi kan ikke miste flere menn fordi de ikke tørr å åpne seg. Det er ikke deres egen skyld, men samfunnet.


Faktum er at 2/3 av alle som tar selvmord er menn og grunnen kan være mange. Vi er ikke i mål før selvmordstallene går ned og vi er ikke i mål før flere gutter og menn føler seg mer komfortable med deres psykiske helse i samfunnet. Uansett grunn. Derfor er vi nødt til å skape arenaer til gutter og menn så de kan få utløp for sine følelser. Det er allerede skapt noen arenaer som for eksempel fotballen. Nå er det ikke mulig å komme inn på tribuner og få utløp på denne måten og dermed kan mye skje. Det kan være alt fra full isolasjon på den ene siden til økt aggresjon på den helt andre siden. Noe som kan skade mange.


Noen mener at menn må snakke med mannlige psykologer, fordi at de kvinnelige psykologene ser ned på dem, noe jeg ikke tror er tilfellet. Jeg tror at alle psykologer, uansett kjønn, synes at de som kontakter dem er supersterke. Sterke fordi at de tør å søke hjelp og de tørr å gå dypere i seg selv for å få det bedre. Jeg mener ikke at vi skal få masse mannfolk til psykolog. Jeg håper er at gutter og menn en gang tør å åpne opp og klarer å fortelle hvordan de har det. Sånn at det ikke ender i det verste senarioet.


Vi må alle tørre å snakke om hvordan vi har det. Vi trenger ikke å fortelle til Gud og hver mann hvordan vi har det, men det er viktig at alle skal få kunne utrykke at de har det dårlig. Uten at noen skal få slengt tilbake: «Du er mann, du tåler det!»

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.