Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Du er sterk om du tør å være svak

10.10.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Ronja Vinneng
handler om
Privat

Verdensdagen for psykisk helse blir markert 10. oktober.

I år er slagordet «Vær oppmerksom. Vær til stede. Følg opp». Kampanjen er viktig hvert år, men kanskje ekstra viktig i år. Det er ingen hemmelighet at isolasjon, karantene, hjemmeskole, hjemmekontor, usikkerhet og økonomiske bekymringer har vært tøft for mange. Jeg tror at vi alle kjenner noen som sliter psykisk. Noen skjuler det bedre enn andre.

Selv har jeg lært meg å være åpen om det. Etter flere runder med depresjoner, vet jeg hvor viktig det er å søke hjelp. Hjelpen kan komme fra uventet hold. En ærlig prat med en venn, kollega eller et familiemedlem, kan være vel så god som en profesjonell terapitime. Selvfølgelig skal du helst kontakte terapeut eller psykolog, men jeg håper at du har en nær person du kan lufte tankene for i ventetiden. Det er dessverre ventetid. Noen ganger mye lenger enn du kan forestille deg.

Mitt råd er at du kontakter fastlegen din så snart du merker behov for det. Min fastlege ble redningen min. Vi alle trenger noen som kan lytte og se oss. Vi alle har en psykisk helse som må tas vare på. Mange av oss vil dessverre få psykiske utfordringer i løpet av livet, og det må vi ta på alvor.

Jeg leste at studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT) fra i år, viste oss hele 45 prosent av studentene har hatt alvorlige psykiske plager under pandemien. Videre viste undersøkelsen at jentene har over dobbelt så stor sannsynlighet som guttene for å søke hjelp. Dette synes jeg er både leit og skremmende. Gutter og menn trenger også noen som lytter og viser omsorg. Vi trenger mer åpenhet. Det må ikke lenger være tabu å vise at man sliter.

Du er sterk om du tør å være svak.

Du er modig hvis du tør å innse at du trenger støtte.

Det tok mange år før jeg hørte at noen snakket høyt om å være deprimert. Ei venninne og tidligere kollega, fortalte meg at hun var det. Fra det øyeblikket hadde jeg ekstra respekt for henne. «Tenk å være så tøff!» Var min første tanke. Jeg husker at jeg slet med å innrømme at jeg selv gikk til psykolog. Det føltes godt å dele det med henne. Åpenhet er viktig. Forståelse er viktig. Vi må spørre for å lære og forstå. Mørketida er tilbake, så husk å ta vare på folk rundt deg. Kanskje det er nettopp du som er lyset i mørket.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.