Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Jeg er redd jeg har glemt å leve årene som barn slik jeg burde

21.6.2021
Dette innlegget er skrevet av
Thea Mortensen, fast skribent for jeune.no
handler om
Profilbilde: Privat. Hovedbilde: Privat.

I år fyller jeg 18 år, og mye er uvisst. Hvordan vil mitt første glass med vin smake? Vil jeg stå på førerprøven? Og hvem skal jeg stemme på ved valget? Det siste spørsmålet er det eneste jeg har svar på.


De siste årene har jeg vært alt for opptatt av å vokse opp og bli gammel nok til å studere, få meg en jobb og flytte for meg selv, at jeg er redd jeg har glemt å leve årene som barn slik jeg burde. Jeg tror ikke jeg er alene om å ha en plan for fremtiden, og en frykt for at ting ikke blir som jeg ser for meg akkurat nå. Slik burde det ikke være.


Men det å leve i nuet tror jeg er veldig vanskelig med tanke på korona. Vi er så opptatt av å komme oss ut av denne perioden, og ser frem til en tid der vi ikke lenger trenger å sitte hjemme foran skjermen, at vi fort ser flere år frem i tid, og ikke bare de to ukene til vi forhåpentligvis kan komme oss ut i samfunnet igjen. Det siste året har vært utrolig tøft, og det tror jeg vi alle er enige om. Men for mange er en normal hverdag vel så tøff.


Unges bekymringer burde være om hvilken karakter vi kommer til å få på prøven, om vi skal ha bukse eller kjole på fest eller hvor lenge vi kommer til å være venn med de vi nå er venn med. Det burde ikke være om familien har råd til mat denne uka, om mamma kan betale strømregninga slik at man kan gjøre lekser eller om jeg kan dra ut med venner den kvelden eller passe lillebror. Jeg har selv vært veldig heldig med min oppvekst, og kan ikke forestille meg hvor tøft det kan være. Når jeg ikke kan vente med å vokse opp, er det dessverre noen som ikke har et valg. Flere unge må starte i jobb som ung for å forsørge familien fordi foreldrene ikke er i stand til det.


Til tider misunner jeg de som flytter på hybel og bor alene mens de går på skole et annet sted enn de bor. Det å slippe mas fra mamma og pappa om å støvsuge rommet, ta ut av oppvaskmaskina, og at du kan spise nøyaktig det du vil til middag virker deilig, men jeg tror ikke det er så fint som jeg skal ha det til. Som 16-åring bestemmer du plutselig alt selv, og den betryggende hjelpen til mamma som legger på senga når du er for sliten til å gjøre det selv, er plutselig mange mil unna.


Selv om vi gleder oss til vi blir eldre og kan bestemme mer selv, er det viktig at vi ikke har for dårlig tid. Vi må tørre å leve de årene vi har uten stress og en mor som kan støvsuge rommet, før vi en dag må gjøre alt selv. Og til dere som kanskje allerede må gjøre alt dette selv, vit at jeg tenker på dere. At dere ikke har fått muligheten til å leve ungdomsårene slik vi alle burde, er utrolig synd og jeg håper at det en gang blir bedre.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.