Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Gang på gang har vi sett at det offentlige ikke klarer å levere

21.1.2022
Når jeg som privatperson kan få behandling på Volvat innen en uke, så velger jeg det over sykehuset som lar meg sitte i to måneder og vente på at jeg skal bli bedre. Det er bedre at personer kommer tilbake i arbeidslivet raskt fremfor å sitte og vente i uker - potensielt måneder - for behandling.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Synne Paulseth, medlemsansvarlig for Viken FpU
handler om
Foto: Sandra Skillingsås, Arbeiderpartiet (CC BY-ND 2.0)

Tirsdag 11 januar 2022 gikk helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol ut og sa at regjeringen skal avvikle fritt behandlingsvalg innen 2023.


Vi sitter nå i en midtfase hvor utallige mennesker i Norge venter på å få selvbestemmelsesretten inndratt fordi dagens regjering er mer opptatt av hvem som driver gode helseforetak fremfor kvaliteten på tilbudet.  


I 2002, under Ap-ledet regjering, var sykehuskøene i snitt opptil 90 dager. I 2015 sank det til 69 dager, og deretter ned til 61 dager i 2016. Dette viser at Fremskrittspartiets satsning under den forrige regjeringen setter enkeltmenneskenes behandlingshjelp i fokus, og derfor åpnet opp for fritt behandlingsvalg. For meg er det utrolig at den nåværende Ap- og Sp-regjeringen skal stryke dette tilbudet som har bidratt til å kutte sykehuskøene jevnlig over perioden det har vært tatt i bruk.

Som vanlig argumenterer Ap med at det private skal ut, for å styrke de offentlige tjenestene. Det er vel og bra, men gang på gang har vi sett at det offentlige ikke klarer å levere. Før man biter på regjeringens lovnader om at det offentlige skal bli så mye bedre, må man spørre seg hvorfor helsekøene økte og det offentlige ikke klarte å ta unna all pasientbehandling forrige gang Ap og SV styrte. Det er på tide å spørre seg når vi skal slutte å sette billige politiske prinsipper foran menneskers liv og helse.

Selv om vi ikke mister retten til å ta i bruk private helsetjenester, så mister vi den økonomiske støtten som mange familier trenger. Vi mister mulighetene til å kunne velge et tilbud som venter på pasienter, og som kan gi oss en mer effektiv behandling, men som vi da ikke vil ha råd til lenger.

Samtidig som helsekøene har økt betydelig de siste to årene på grunn av pandemien, vil regjeringen fjerne en ordning som beviselig har kuttet i køene. Det virker heller ikke som om det foreligger noen plan for hvordan de skal kunne kutte i køene uten å benytte privat kapasitet. Vi risikerer nå en situasjon der helsekøene skyter i været, offentlige utgifter øker som følge av pasienter som står i helsekø, mens rikingene kan betale seg frem i køene.

«Som vanlig argumenterer Ap med at det private skal ut, for å styrke de offentlige tjenestene. Det er vel og bra, men gang på gang har vi sett at det offentlige ikke klarer å levere.»

Når jeg som privatperson kan få behandling på Volvat innen en uke, så velger jeg det over sykehuset som lar meg sitte i to måneder og vente på at jeg skal bli bedre. Det er bedre at personer kommer tilbake i arbeidslivet raskt fremfor å sitte å vente i uker - potensielt måneder - for behandling.

Som Norges befolkning skal vi faktisk ha oss frabedt fra at regjeringen fjerner et ledd i helsetjenesten som har hjulpet så mange, og gitt oss de mulighetene vi ikke hadde før.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.