Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Daglig bekymrer jeg meg mer og mer over tilstanden i mitt eget land

16.12.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Tiril Ekrem, nestformann i Haugaland FpU
handler om
Foto: Privat (forstørret med KI) og statsministerens kontor

Når skal vi da begynne å handle for vår egen befolkning?

Daglig får vi høre om mørkere og mørkere covid-tall.

Daglig ser vi innslag på nyhetene om sprengt intensivkapasitet på sykehusene.

Daglig leser vi om sykepleiere som jobber til de blir utbrent for altfor dårlige arbeidskår.

Daglig bekymrer jeg meg mer og mer over tilstanden i mitt eget land.

FHI gikk nylig ut med at vi om kort tid kan stå opp mot 200 koronainnleggelser daglig og mellom 90 000 og 300 000 daglige smittetilfeller. Det er ingen tvil om at vi må gjøre det vi kan for å begrense smitten.

Vi bor i et av verdens rikeste land. Vi har et oljefond med markedsverdi på over 12 tusen milliarder norske kroner, «for deg og fremtidige generasjoner». Vi ligger stabilt i toppen FNs årlige World Happiness Report. Når skal vi da begynne å handle for vår egen befolkning?

Burde vi ikke vært bedre rustet i et av verdens rikeste land?

Per 13. desember ligger 109 personer innlagt på intensivavdelinger rundt omkring på norske sykehus, ifølge tall fra FHI. Vi får stadig høre fra regjeringen om at vi må innføre tiltak og restriksjoner nettopp fordi intensivkapasiteten er sprengt.

Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet, kunne under kveldens pressekonferanse fortelle at planlagte operasjoner på sykehusene vil kunne måtte vike og det vil generelt være redusert kapasitet på andre helsetjenester, fordi sykehusene sliter nok med å takle koronabølgen vi står i. Det synes jeg er minst like skremmende som de nærmest daglige rekordene i smittetilfeller. Burde vi ikke vært bedre rustet i et av verdens rikeste land?

Helse må prioriteres. Frp har derfor satt av 500 millioner i sitt alternative statsbudsjett for neste år til flere akuttplasser i tillegg til å øke sykehusbudsjettene med 3,2 milliarder. Dette er sårt nødvendige midler.

Likedan har vi sykepleierkrisen, som har vært et problem lenge, men har forverret seg drastisk under pandemien. I henhold til tall fra Norsk Sykepleierforbund har 72% av sykepleierne det siste året vurdert å bytte arbeidsplass eller slutte som sykepleier. Dette er triste tall å lese. De som står på dag ut og dag inn for pasienter som deg og meg har under koronatiden og store problemer med underbemanning måttet grave fram enda et ekstra gir - for en lønn som overhode ikke svarer til belastningen.

Helsesektoren må styrkes

Det er ingen tvil om at både sykepleiere og helsefagarbeidere trenger fortjener et lønnsløft. Frp forslår derfor en lønnsøkning på tre prosentpoeng utover ordinær lønnsvekst i 2022.

I midlertid står vi også overfor en mangel på sykepleiere, som med dagens situasjon dessverre er voksende. Dette er kritisk. Vi vil derfor øke antall studieplasser innenfor sykepleien til 2500. Derfor er en forbedring i sykepleiernes arbeidsvilkår essensiell for at dagens unge skal ha lyst til å utdanne seg som sykepleiere.

Restriksjoner om avstand og å begrense nærkontakter er viktige. Men vi må også se etter problemer og deres løsninger på større plan og virkelig prioritere helsesektoren i kommende budsjetter.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.