Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Ja visst kan det være irriterende å høre russiske gloser, banking i bordet og gledeshyl fra en annen verden - men...

25.11.2021
Ja visst kan det gå overhånd og ta mangfoldige timer. Ja visst kan det være irriterende å høre russiske gloser, banking i bordet, gledeshyl ut av en annen verden og en intens ond latter når ting går som planlagt. Ja visst kan det være irriterende å stadig høre «Nå er det bare en runde igjen», når en vet at det blir til fem runder. Men faktisk vil jeg si det er verdt det når en ser hva det betyr for det psykiske velværet.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Emma Bjerregaard Opheim, sjuårig gamerfrue
handler om
Foto: Privat

Et søk på Google på «mannen min gamer» resulterer i flere hundre innlegg om irritasjon over game-vanene til samboere, Norge rundt. Jeg skal ærlig innrømme at jeg har vært der selv, og har syv års erfaring med å være «gamer-frue». «Hvordan i helvete er det mulig å bruke så mangfoldige timer på noe som så ofte ender i banning og frustrasjon, og ja, av og til knuste deler, som et knekt tastatur?» har jeg tenkt for meg selv.

Illustrasjonsfoto: En mann som spiller Minecraft. Foto: Alexander Kovalev fra Pexels

«Barnslig, idiotisk, og et tragisk tidsfordriv», har ei kvinne kommentert på O store Kvinneguiden.no om hennes voksne samboers gamer-vaner. Hun kan ikke fatte og begripe at en voksen mann kan bruke tid på dataspill.

Men, er det virkelig barnslig, idiotisk og tragisk?

Forskning sier nemlig noe helt annet. Ifølge en artikkel i Illustrert vitenskap, kan en undersøkelse fra Australia, med over 12000 deltakere, fortelle at gaming kan forbedre akademiske prestasjonene - og at det faktisk er effektiv hjernetrim som stimulerer hjernen på flere forskjellige områder. Actionspill havner på topp i undersøkelsen. Det styrker en lang rekke mentale prosesser som oppfatning, oppmerksomhet, hukommelse og besluttsomhet. Ifølge en artikkel på forskning.no, viser en britisk studie at gutter som spilte dataspill jevnlig, hadde lavere risiko for depresjon, selv om det samtidig blir gjort klart at for mye sittestillingen som game-verden ofte forutsetter, er veldig uheldig.

«Hvordan i helvete er det mulig å bruke så mangfoldige timer på noe som så ofte ender i banning og frustrasjon, og ja, av og til knuste deler, som et knekt tastatur?»

En kan definitivt finne flere ulemper med det å bruke for mye tid foran PC-skjermen. Men det er ganske tydelig at det finnes mye positivt ved det også. Og det synes jeg er både viktig og bra at forskning tar tak i. Jeg vil gjerne slå et slag for voksne menn og kvinner som bruker tiden sin på gaming. Faktisk synes jeg det er langt ifra «tragisk».

Avkobling fra voksenlivets forventninger

Min samboer sier at han i aller størst grad bruker spillverden til å koble av. Han får forsvinne inn i en annen verden i noen timer, får snakke med venner om alt mellom himmel og jord, og glemme andre tanker og bekymringer som voksenlivet ofte byr på.

Jeg tenker at det må være så jævla deilig å bare koble helt av, tenke på hvordan du skal invadere et tårn, overfalle noen orker, eller tenke ut en strategi for å lure fienden inn i en felle, i stedet for å konstant gå rundt å tenke på alle regningene, ansvaret, og stresset som kommer med voksenlivet. At det i tillegg finnes en sosial del her, hvor man får snakket med venner, men også kan snakke med mennesker over hele verden - og for de som gjerne ikke har så mange venner, bli kjent med andre? Det er rimelig kult.

I tillegg har Mental Helse Ungdom funnet ut at mange, spesielt gutter, bruker gaming til å snakke om følelser og at gaming-plattformen på mange områder er en god og trygg plass for å dele tanker og bekymringer. Menns psykiske helse har etter min mening fått alt for lite fokus generelt i dagens samfunn, til tross for at nettopp menn topper dystre statistikker slik som statistikk for selvmord. Kanskje kan gaming-verden være en del av løsningen? Kanskje det må jobbes mer med å møte unge menn der de er og bruke plattformen for alt det er verdt?

Og kanskje vi som bor sammen med gamere kan ta oss selv litt i nakken og tenke «er virkelig det at jeg bruker tid på å se et eller annet talkshow jeg har sett utallige ganger før, mer fornuftig en å spille et spill hvor en faktisk talt får hjernetrim»? Ja visst kan det gå overhånd og ta mangfoldige timer. Ja visst kan det av og til være irriterende å høre russiske gloser, banking i bordet, gledeshyl ut av en annen verden, og en intens ond latter når ting går som planlagt. Ja visst kan det være irriterende å stadig høre «Nå er det bare en runde igjen», når en vet at det blir til fem runder. Men faktisk vil jeg si det er verdt det når en ser hva det betyr for det psykiske velværet.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.