Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Vi har ingen barn å miste!

8.3.2022
Det er verken bilulykker, drukningsulykker, kusma eller røde hunder som dreper flest barn i Norge. Det er kreft. Nå er det på tide at vi gir barnekreft det fokuset de rammede fortjener.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Kristine Jægersborg-Tangen, 1. nestleder i Asker Unge Høyre
handler om
Privat og Pexels

Man tenker nok sjeldent på hva som tar livet av flest barn her til lands. Vi lærer dem å svømme - så de ikke drukner. Vi tar på dem setebelte - så de ikke dør i bilulykker. Og vi gir dem vaksiner – så de ikke skal bli syke.

Og vaksiner, setebelter og svømmetimer hjelper. Barnedødeligheten i Norge har gått ned. Færre barn dør i ulykker, og ingen norske barn har blitt rammet av polio siden 70-tallet. Selv om samfunnet har blitt tryggere, og flere barn får vokse opp, står vi fremdeles overfor utfordringer. For det som dreper flest barn i Norge er verken bilulykker, drukningsulykker, kusma eller røde hunder. Det er noe som står utenfor vår kontroll. Kreften har tatt mange liv, og fortsetter å ta mange liv. For det er nettopp det som dreper flest barn over 1 år i Norge.

For lite fokus på barnekreft i samfunnet

Det er den generelle bevisstgjøringen av barnekreft i samfunnet som mangler. På skolen og i media lærer vi sjeldent om barnekreft, samtidig som internett fylles med brystkreft- og prostatakreftmarkeringer i oktober og november. De fleste som har hørt om barnekreft er selv berørt av den grusomme sykdommen  Enten de har det selv, har hatt det selv, eller har familiemedlemmer eller venner med barnekreft. Hvor sviktet vi barna i kunnskapen om sykdommen som står ansvarlig for de fleste barnedødsfallene i landet vårt?

På skolen og i media lærer vi sjeldent om barnekreft, samtidig som internett fylles med brystkreft- og prostatakreftmarkeringer i oktober og november.

Vi hører sjeldent om barnekreft. Selv om flere hundre barn i året blir diagnostisert med en kreftsykdom og titalls dør, snakker vi lite om temaet. Det er et sårt tema, men et utrolig viktig tema. Vi lærer om brystkreft, prostatakreft og hudkreft, men barnekreften uteblir fra samtalene. Det diskuteres ikke, drøftes ikke og belyses ikke.

Mer kunnskap om barnekreft

Vi må snakke mer om barnekreft. Den er urettferdig, rammer som regel tilfeldig, fratar barn viktige leveår og, for noen, alle årene som skulle komme etter diagnosen. Vi snakker om barnas fremtid, hva de skal studere og bli når de blir store, men for mange familier blir det aldri et samtaleemne fordi barna forlater verden før det blir aktuelt å snakke om framtiden

Det er på tide at vi gir barnekreft det fokuset de rammede fortjener. Vi har ingen barn å miste.

Vi bruker mye energi, tanker, følelser og handlinger for å sikre at barna i landet vårt lever til å se morgendagen, neste år, voksenlivet og pensjonisttilværelsen. Det er på tide at vi gir barnekreft det fokuset de rammede fortjener. Vi har ingen barn å miste.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.