Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Vær så snill Støre, ikke fjern ordningen med fritt behandlingsvalg

30.1.2022
Med fritt behandlingsvalg kan alle få hjelp hvor de vil. Nå er det kun de rikeste som kan det.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Herman Wersland, medlem i Bærum Unge Høyre
handler om
Foto: Privat og Offical White House Photo

Regjeringen ønsker å fjerne fritt behandlingsvalg. Det har blitt en viktig rettighet for alle. Fritt behandlingsvalg har hjulpet mer enn 60000 mennesker. Jeg håper at fritt behandlingsvalg i fremtiden vil kunne hjelpe enda flere. For det er nettopp denne valgfriheten som kan redde liv.

Alle behandlingsteder har noe forskjellig tilbud og erfaring, både mellom offentlige og private. Kanskje er det én type behandling som frister mer for deg? Er det ikke da fair at staten skal hjelpe deg med å betale for det - slik at alle får gratis og god helsehjelp hvor de vil.

Fritt behandlingsvalg gir oss valgfrihet. Fritt behandlingsvalg er spesielt viktig for de mest sårbare i samfunnet. Dersom du er rusavhengig eller trenger psykisk hjelp kan det være avgjørende å få velge selv. Dette da ulike steder tilbyr noe forskjellig behandling. For eksempel kan det være denne ene behandlingen som kan være akkurat det du trenger. Med fritt behandlingsvalg får vi også en mer nærhet til helsesystemet. Dersom helsekøene blir lange, blir man bare et navn på en liste som legene må gjennom raskt. Med fritt behandlingsvalg, derimot, blir køene kortere og flere får en god hjelp.

Ifølge regjeringen er det vanlige folks tur. De har gått til kamp mot det de kaller forskjells-Norge, men de tar beslutninger som kun øker forskjellene mellom oss. Når du kan velge mellom private og offentlige aktører gjør det at størrelsen på lommeboken din ikke har noe å si. Fordi staten tar regningen. Noe som sikrer alle en god hjelp uavhengig økonomi. Nå ønsker derimot regjeringen å lage et A- og B-lag.

Med fritt behandlingsvalg kan alle få hjelp hvor de vil. Nå er det kun de rikeste som kan det. For de aller rikeste kommer ikke til å stoppe å oppsøke private helseforetak. Noe som gjør at hjelp hos private foretak som kanskje har kjempegod kvalitet kun blir forbeholdt de rikeste. Dette gjør at stedet vi aller mest vil merke de sosiale forskjellene, er når vi trenger helsehjelp. Slik kan vi ikke ha det. Alle mennesker har en grunnleggende frihet som ikke en regjering kan fjerne når det passer de. Alle mennesker fortjener valgfrihet.

Pandemien har vist oss behovet for en sterk helsetjeneste. Med mange koronapasienter risikerer vi store utfordringer for helsetjenesten. Med fritt behandlingsvalg kan man kanskje håpe at de private aktørene kan avlaste noe. Så er det ikke slik at de private tapper «vår felles helsetjeneste» for penger. De hjelper den derimot. Private aktører kan bidra med økt kompetanse og kvalitet.  

Alle mennesker trenger frihet i eget liv. En frihet som spesielt er viktig for de sårbare blant oss. Med fritt behandlingsvalg fjerner vi forskjellene mellom folk og vi gir folk en stemme over eget liv. For ingen kjenner deg bedre enn det du kjenner deg selv. Fritt behandlingsvalg er viktig for oss alle, så vær så snill Støre, ikke fjern det. Vi må sette mennesket før systemet. Det viktigste er ikke hvem som tilbyr hjelpen, men kvaliteten på hjelpen.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.