Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Ingen kvinner bør oppleve det jeg opplevde.

16.2.2022
Jeg har fått traumer av behandlingen jeg fikk for vaginisme og vulvodyni. Man skal ikke måtte trygle på sine knær for å slippe tortur på legens kontor. Kvinnehelse må likestilles med all annen helse.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Johanne Antonia Assersen Skadberg, student
handler om
Helgelandssykehuset Mosjøen (illustrasjonsfoto)

Jeg har lenge grublet over om jeg burde dele min opplevelse med kvinnehelse i norsk helsevesen eller ikke. Og jeg har egentlig tenkt at ikke alle trenger å vite alt om meg. Men fordi kampen om behandling av kvinnehelse endelig får plass i media, så har jeg bestemt meg for at min historie kanskje kan hjelpe med å gi kvinner en rettferdig behandling.

Vaginisme og vulvodyni


Jeg har vaginisme og vulvodyni; Kroniske smertelidelser i vulva og underlivet. Jeg har hatt det helt siden jeg kom i puberteten, men turte ikke å si ifra til legen før jeg ble 22 år gammel. Jeg ser ikke på meg selv som feig, men det ble så utrolig skummelt, flaut og vanskelig å si til legen at "jeg tror det er noe galt". Hva om alle hadde det sånn og at jeg bare overtenkte?


Vaginisme kan behandles på mange ulike måter. Eksempler på behandlingsformer er psykoterapi, fysioterapi, eller Botox. Som regel en kombinasjon, og som regel må du vente lenge før du får tilbud om botoxbehandling.


Behandlingen har gitt meg traumer

Jeg var heldig. Jeg fikk tilbud om botoxbehandling etter lite masing. Men jeg måtte mase. I september 2021 fikk jeg første behandling: uten bedøvelse. Det var det aller verste jeg har vært med på, og nå går jeg i terapi for å lære å leve med traumer. Ingen smerte jeg noen sinne har opplevd kan sammenlignes med det jeg ble utsatt for den dagen. Jeg er bitter, sint og føler meg nedverdiget.


I desember fikk jeg andre behandling med Botox. Denne gangen i narkose. Dette fikk jeg endelig innvilget etter å ha ringt til sykehuset i månedsvis og grått på legens kontor.


Jeg forstår ikke hvorfor dere ikke kan gjøre dette mens jeg er i narkose!, hulket jeg.


Og til slutt fikk jeg det som jeg ville. Som jeg måtte. Hvis ikke hadde jeg valgt å leve med smertene vaginisme gir, eller lett etter privat behandling i Wales hvor jeg studerer til en Master i Menneskerettigheter og Humanitær Jus.


Kvinnehelse må i fokus

Ingen andre kvinner behøver å oppleve det jeg opplevde. Det er ikke nødvendig. Man skal ikke måtte trygle på sine knær for å slippe tortur på legens kontor. Kvinnehelse må likestilles med all annen helse.

Jeg er lei av å være feig! Så nå gir jeg meg selv lov til å skrike "Kvinnehelse i fokus!"

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.