Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Espen Barth Eide, regjeringen påfører meg klimaskam!

20.12.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Eva Iselin Larsen, styremedlem i Grønn ungdom Agder
handler om
Foto: Bernt Sønvisen og Privat (forstørret med KI)

I vår innrømte klimaminister Espen Barth Eide at dagens regjering kommer til å kutte enda mindre utslipp enn det Solberg-regjeringen la opp til.

Det viser seg at heller ikke denne regjeringen kommer til å ha klimakutt på agendaen, og det blir opp til deg og meg å drive frem endringer gjennom å etterspørre miljøvennlige løsninger. Det synes jeg er en unødvendig byrde for såkalte vanlige folk, og påfører oss skam. Jeg opplever det nemlig som skamfullt å måtte gi etter for et system som konsekvent premierer miljøfiendtlig adferd.

Kort fortalt kan norsk klimapolitikk beskrives med ord som apati og ansvarsfraskrivelse. Det er ikke rart at folk velger bilen når bussprisene har steget tre ganger så mye som bensin og diesel de siste ti årene. Det er heller ikke rart at forbrukeren velger markedsført kjøtt når regjeringen ikke iverksetter tiltak for å kutte i kjøttforbruket. Jeg kan heller ikke forstå at ikke politikerne griper inn når prisen på en flyreise er en tredel av tilsvarende togreise.

Når regjeringen lar være å bruke økonomiske virkemidler i møte med klimakrisa, blir det opp til meg som forbruker å gjøre mitt beste. Ikke alle har tid eller penger til å aktivt ta bevisste valg i en hektisk hverdag. I dagens system er det dessverre et privilegium å kunne betale for reparasjon snarere enn å kjøpe en ny t-skjorte til 100 kroner.

Derfor ønsker jeg meg at regjeringen kommer på banen. Vi trenger at politikerne utformer politikk som gjør det lettere å velge kollektivtransport, vegetarmat og gjenbruk. Bærekraftig og næringsrik mat må være tilgjengelig for alle. Klimakampen kan ikke være forbeholdt en liten gruppe ekstremt dedikerte og interesserte mennesker.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.