Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Vi klarte det under oljeeventyret. Nå må vi klare det igjen

18.8.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Håvard Røgeberg Magelssen, leder i Unge Sentrum Vestfold og Telemark
handler om
Foto: Kristin Walstad, nestleder i Partiet Sentrum

Staten og næringslivet må samarbeide

FNs klimarapport har de siste ukene understreket hvor kritisk situasjonen vår er. Under Arendalsuka i 2019 ble også rapporten “Nye muligheter for verdiskaping i Norge” lagt frem av SINTEF. Denne rapporten poengterer “at samarbeid og samhandling er en viktig del av den norske modellen, og at dette gjennom historien vært avgjørende for landets evne til omstilling, verdiskaping og utvikling.” Skal vi håndtere denne krisen best mulig, er vi helt avhengige av å jobbe sammen.

Partiet Sentrum går til valg på at staten og næringslivet må samarbeide. Vi klarte det under oljeeventyret, som gjorde oss til et av verdens rikeste land og med en svært god velferdsstat. Og vi må klare det igjen.


Hva er det vi skal leve av i løpet av de 15 årene vi ønsker å avvikle olje og gass på norsk sokkel?

Sentrum har mange konkrete tiltak. Vi vil innføre en oljekommisjon som skal bidra til en styrt og bærekraft avvikling av olje og gass på norsk sokkel i løpet av en 15 års periode. Vi vil ikke bare kutte utslipp. Vi vil også innføre en grønn norsk avtale mellom industri og stat, som vi har sett i land som USA og Tysland de seneste årene. En slik grønn norsk avtale er det derimot få andre som snakker om. De snakker enten at de er «for kutt», «imot kutt», «for oljeleting», «imot oljeleting», økte skatter for rike, økte CO2 avgifter, kutt i skatter for rike, kutt I CO2 avgiften. Alt dette er viktig, men hvor er den helhetlige planen? Hva er det vi skal leve av i løpet av de 15 årene vi ønsker å avvikle olje og gass på norsk sokkel?

Håvard Røgeberg Magelssen, leder i Unge Sentrum Vestfold og Telemark. Foto: Kristin Walstad, nestleder i Partiet Sentrum


En annen del av Partiet Sentrum sin bærekraftige plan er å innføre et grønt innenlands investeringsfond etter modell av statens pensjonsfond utland. Dette grønne investeringsfondet skal bidra til vekst i norske næringer og gründervirksomheter, som vil gjøre at det blir mindre risikofylt for de som trenger kapital til å sette fornybar og grønn næring ut i livet. Fensfeltet i Nome i Telemark er et glimrende eksempel på hva som kan være vårt neste industrieventyr. I en statusrapport fra februar 2017 skrev regiongeolog Sven Dahlgren at «Potensialet har sannsynligvis økt fra mulige store ressurser til mulige enorme ressurser.» EU anslår at det kan være 4,4 millioner tonn sjeldne jordarter, i Fensfeltet. Ettersom moderne industri og det grønne skiftet er avhengig av disse sjeldne jordartene så hvorfor skal vi ikke i samarbeid med stat og næring skape en ny norsk næring som det grønne skiftet virkelig trenger!

Vi har ingen tid å miste!


Det er synd å se at de etablerte partiene stort sett leter etter feilene hos hverandre. Vi må samarbeide på tross av ulikheter for å forberede Norge på en omstilling som kommer enten vi vil det eller ikke. Vi trenger en konkret og helhetlig plan som alle kan stile seg bak. En plan som også tar den sosiale og økonomisk bærekraften i betraktning. Partiet Sentrum prøver å se det store bildet i det grønne skiftet, ikke bare en av sidene av en sak med to sider. De aller fleste er enige om at klimakrisen er reel og at handling må skje raskt. Vi trenger at politikerne, forretningsfolk, arbeidere, byene, distriktene, fattige, rike, gamle og unge, ja at hele Norge samarbeider. På tross av uenigheter og ideologiske skillelinjer. Vi har ingen tid å miste!

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.