Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- ”Nøytrale” fremstillinger av det som skjer i Israel/Palestina legitimerer brudd på menneskerettighetene

21.6.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Samia Boutakhrit
handler om
Portrettbilde: Privat. Hovedbilde: Abed Rahim Khatib

I omtrent en måned har Israel drevet med systematisk fordrivelse av palestinere fra Sheikh Jarrah, i Øst-Jerusalem. For ikke å snakke om hvordan israelske soldater har slått hardt ned på fredlige palestinske demonstranter i Jerusalem. Jeg så ingenting av dette på verken VG eller Aftenposten. Men så fort ”Hamas” og ”raketter” kommer inn i bildet ser vi store overskrifter.


”Israel gjengjeldte angrepet”. Unnskyld!? For en gjennomsnittsperson som leser denne overskriften vil man umiddelbart tenke at Hamas er ulven. Her snakker vi om en okkupasjonsmakt som har drevet med menneskerettighetsbrudd i over 70 år! Å fremstille ofrene som terrorister ved å kalle Israels angrep mot Gaza som en ”gjengjeldelse” er ikke bare fullstendig skivebom – men en legitimering av menneskerettighetsbrudd og okkupasjon.


Det samme gjelder bruken av begreper som ”sammenstøt”. Israel-Palestina situasjonen kan ikke betegnes med begreper som ”sammenstøt”. Sammenstøt sikter til to likeverdige parter. Her har vi en asymmetrisk maktrelasjon mellom en okkupasjonsmakt som stjeler palestinske hjem og et folk som er frarøvet deres hjem, deres bevegelsesfrihet og som lever mellom checkpoints.


Kall heller en spade for en spade. Israel gjennomfører bare det som er og har vært deres uttalte mål i deres okkupasjonspolitikk, nemlig å rense palestinere fra Jerusalem.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.