Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Tilsvar
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Vi er nødt til å høre på Jenny Huse og dem med asiatisk bakgrunn

30.7.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Skrevet av Jelena Aspaas
handler om
Foto: Privat.

Er det riktig av oss å bedømme hva som er humor og ikke?

Episoder fra Nicolay Ramm sin serie på NRK ble fjernet på grunn av kritikk om rasisme mot folk med asiatisk bakgrunn. Emma Opheim skriver i et innlegg den 28.07.2021 at «det er alvorlig at NRK som statskanal sensurerer seg selv og velger å fjerne et humorprogram basert på relativt få tilbakemeldinger.» Men er det virkelig riktig av oss å bedømme hva som er humor og ikke?

Det er ikke på sin plass at noen som ikke har følt på denne følelsen som Jenny Huse og andre med asiatisk bakgrunn skal være de som kommenterer hva som skal bli sensurert og ikke. Vi har alle forskjellig humor. I dette tilfellet, om noen føler seg krenket så er det absolutt riktig gjort av NRK å fjerne programmet som følge av respekt.

Normalisering av hatkultur og rasisme

Etter 10 års markeringen til 22 juli så har det vært stort fokus på å forhindre høyreekstreme holdninger og kjempe imot rasisme og stå sammen om dette. Det at NRK da velger å fjerne programmet viser også at de har respekt overfor de det gjelder og beviser at det er viktig at media tar grep og ikke er med på å normalisere hatkultur og rasisme, uansett om det går under humor eller ei. Hvis de ikke hadde tatt grep på dette kunne det vært med på å sende ut signaler om at det er helt greit å drive med slikt, og det er det absolutt ikke. Vi er alle mennesker med følelser og forskjellige syn og det skal ikke handle om hvor mange som føler seg krenket, men heller om hvem.

Vi har alle forskjellig humor. I dette tilfellet, om noen føler seg krenket så er det absolutt riktig gjort av NRK å fjerne programmet som følge av respekt.

Hvis vi skal fortsette å kalle folk for «lett fornærmet» eller «butthurt» skaper det en stigmatisering som kan føre til enda flere høyreekstreme holdninger og oppførsler, i stedet for å lære folk hva som er greit og ikke greit.

Vi må stå sammen som mennesker og respektere hverandre eller så kommer vi aldri fremover i denne kampen.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.