Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

Politihunder og tåregass under SIAN-demo: - De var svært aggressive og voldelige mot oss

8.8.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Skrevet av Sultan Hadaddeen (18), influenser og aktivist
handler om
Foto: Karoline Skarstein

Urettferdig behandling av mindreårige demonstranter

Jeg og flere kamerater deltok i demonstrasjonen mot SIAN i Stavanger sentrum den 7. august 2021. Som unge samfunnsengasjerte som aktivt står opp mot hatefulle ytringer og skadelig retorikk, følte vi at det var vår plikt å stå opp mot SIAN, en ekstrem og hatefull gruppe.

Uten at det kan gis et eksakt tall på antall deltakere, var det ganske mange som deltok. Flertallet var ifølge det jeg så mindreårige, altså under 25 år. Jeg mener at det bare er positivt at unge barn er med på slike demonstrasjoner; det viser at selv barn synes at SIANs retorikk er helt på trynet. Det med at mange mindreårige som deltok er viktig å påpeke, da jeg mener at politiets reaksjon mot motdemonstrasjonene ikke var rettferdig i det hele tatt.

Forskjellsbehandling - Et Pride-flagg med skadelige stoffer i?

Som på andre SIAN-demonstrasjoner, var det svært mange politifolk under dette eventet. Mange av de var bevæpnet, flere av dem med tunge våpen, og de sjekket alt og alle som beveget på seg. Flere av oss ble selv kroppsvisitert av flere politibetjenter og ble beordret om å ta frem alt det vi hadde i vesker og sekker. Jeg ble til og med bedt om å tra frem Pride-flagget som jeg hadde med meg i vesken min. Jeg ble bedt om å rulle den ut for å bevise at jeg ikke skjulte skadelige stoffer i det.

Foto: Privat.


Jeg skjønner at det er politiets rolle å påse at ingen tar med seg noe skadelig på slike lettantennelige demonstrasjoner. Det som jeg derimot reagerer på er at de tok vekk helt uskyldige ting som fløyter og plakater. Hvorfor gjorde de det? Utgjør noen plakater noe trussel? Ifølge politiet må noen små og svake fløyter vekk, men SIAN som spyr ut sine hatefulle ytringer i megafoner får bli?

Jeg reagerer også på at det kun var jeg og noen få andre mørkhudede mennesker som ble ransaket og stoppet av politiet, mens så å si ingen etnisk hvite ble det. Noe også verdt å nevne er at en mørkhudet ungdom ble ransaket, kroppsvisitert og kastet ut flere ganger selv om han ikke utgjorde noe trussel. Mange andre ble også bortvist og kastet ut, selv om de oppførte seg. Flere av dem var mørke.


Uten å trekke frem rasistkortet, mener vi at dette er forskjellsbehandling på sitt beste.

Aggressive politifolk og -hunder

Ransakingen og forskjellsbehandlingen som vi opplevde av politiet var dessverre ikke det verste som jeg var vitne til under eventet. Vi opplevde at politiet var svært aggressive og hensynsløse mot demonstrantene, selv om flere av demonstrantene var unge. Flere av politifolka nølte ikke med å bruke unødvendig makt mot unge.

Foto: Karoline Skarstein


Jeg var også vitne til noe som åpenbart var maktmisbruk. En liten og nysgjerrig gutt, kanskje 9-10 år gammel, ble sparket i magen av en forbipasserende politimann, fordi han stod i veien. Dette reagerte selvsagt vi og mange andre på, da den unge gutten gjorde absolutt ingenting. Han stod bare der, med stor nysgjerrige øyne, mens han så på de 7-8 politimennene ferde i en Storhaug-gate. Politiet oppførte seg rett og slett svært truende mot unge mennesker og nølte ikke med å bruke vold mot dem.

Politiet lot politihundene gå løs på motdemonstrantene. Dette skjedde flere ganger og munnbeskyttelsene til hundene ble fjernet før de ble sluppet inn i folkemengdene. Hvem i alle dager er det som slipper tunge og veltrente politihunder med skarpe tenner mot en gjeng unge (for det meste fredelige) demonstranter? Hvem sin idé var dette? Ble hunden brukt kun for å skremme «utlendingene» i gjengen eller var det faktisk en god grunn til bruken? Vi ønsker svar på dette. Jeg mener det ikke er akseptabelt å bruke slike skadelige virkemidler mot en gjeng unge demonstranter.

Et forbudt kjemisk våpen - mot barn og unge?

Siden vi snakker om skadelige virkemidler mot unge, må vi ta opp elefanten i rommet, nemlig tåregassbruken til politiet. Flere ganger under demonstrasjonen, sprayet politiet tåregass mot unge demonstranter. Dette gjorde de helt uten forvarsel og uten at de ble truet på noe vis. Det virker som om de gjorde det rett og slett for å vise «hvem som hadde makten» på stedet.

Politiet sprayet tåregass mot oss gjentatte ganger, selv om vi ikke var provoserende eller truende mot politiet. Minst halvparten av demonstrantene ble truffet av tåregassen og flere ble syke på stedet og reagerte umiddelbart. Jeg sliter med å skjønne hvorfor politiet brukte tåregass mot oss, altså mot unge demonstranter. Jeg mener at i likhet med bruken av politihundene, at politifolka tok i bruk tåregass for å vise hvem som hadde makta og for å misbruke makten deres.

Foto: Karoline Skarstein

Jeg har lest flere steder at tåregass er et ulovlig kjemisk våpen i krig. Da lurer vi på hvorfor i alle dager politiet bruker dette i vanlige «sivile» situasjoner. Ikke bare det, men mot barn og unge? Jeg synes at tåregass er et virkemiddel politiet må unngå å bruke under slike fremtidige eventer. Det er rett og slett uetisk at barn og unge som kanskje deltar på sine første demonstrasjoner, blir møtt med slike skadelige midler.

Skjerp dere

Jeg skjønner at politiet har en viktig og utfordrende samfunnsrolle. Arbeidet deres innebærer blant annet å forsvare svært krenkende og uetiske ytringer. Jeg skjønner at det kan være svært stressende som politimann eller -kvinne å stå midt i en folkemengde med sinte barn og unge. Det jeg derimot ikke skjønner er hvorfor de må bruke svært truende og skadelige virkemidler mot oss som demonstrerer. Vi er ikke der for å skape kaos. Men det virker nesten som om det er politiet som ønsker å skape det. Vi som møter opp for å demonstrere mot skadelige og hatefulle ytringer forventer å bli beskyttet av politiet, ikke angrepet av dem.

Til neste gang, kjære Politiet Sør-Vest, vennligst ha denne kronikken i bakhodet.


Denne teksten er skrevet av Sultan Hadaddeen. Redaksjonen har foretatt redaksjonelle og språklige endringer.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.