Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Nei, jeg er ikke «rasist»

19.8.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Adrian Ekeland, FpU
handler om
Foto: Privat

Skadelig generalisering

Den politiske debatten i Norge blir stadig mer polarisert. Det er ikke noe tvil om det. Høyresiden og dens tilhengere blir stemplet som sinte, sure rasister som «hater innvandrere», mens venstresiden blir ofte betegnet av sine egne som inkluderende, hyggelige, omtenksomme og gode mennesker, som kun ønsker å hjelpe flykninger.

Dette er en skremmende, men stadig økende oppfatning. Hvorfor mener jeg det? Joda, fordi alle med generell politisk forståelse skjønner at denne overforenklingen ikke stemmer i det hele tatt. Men dessverre, er det mange på venstresiden som ikke skjønner det. Man får nærmest får denne generaliseringen av venstresiden inn med morsmelken. Barn lærer fra ung av at venstresiden er den «gode» siden. Men det er jo ikke overraskende, synes jeg. Trettisyv prosent av norske lærere stemmer Sosialistisk Venstreparti og tjueni på Arbeiderpartiet. Så det sier litt.

Unge på høyresiden blir mobbet, utestengt og stigmatisert

Flere politisk engasjerte elever på høyresiden opplever det å bli stigmatisert, mobbet eller utestengt fra debatter i undervisningen og sosialt etter undervisning. Dersom man er politisk aktiv på høyresiden, blir man fort kalt for selvopptatt, pappagutt, rasistisk, usympatisk, rasist, innvanringshater også videre. Dette er selvsagt hersketeknikker uten noen form for legitmasjon, som spres fra blant annet venstresiden og media.

Adrian Ekeland, FpU. Foto: Privat.

Jeg har hørt at flere FpU-ere på skoledebatt, har flere ganger blitt kalt av AUF-ere for «rasister». Det er selvsagt tøv, men ingen, selv ikke Arbeiderpartiet vil ta avstand fra disse utalelsene.

Hvordan hadde stemningen vært dersom en FpU-er, eller annen høyreside tilhenger, kalte SU for en gjeng hippier som mangler all form for kritisk tenkning? Da hadde det vært ramaskrik og det ville vært forventet at partiet vedkommende tilhørte, tok avstand fra utalelsene og at utalelsene fikk konsekvenser for vedkommende. Men, ikke hvis det skjer andre veien - ikke hvis det er venstresiden som kommer med de vildeste konspirasjonsteoriene om høyresiden.

Dette er venstresidens dobbeltmoral på sitt verste.

Ikke minst er det et demokratisk problem, og en stor trussel for ytringsfriheten som vi verdsetter så høyt. Skal man ikke få kunne engasjere seg der man ønsker? Skal man ikke kunne ha en debatt uten at man blir stigmatisert, hetset og trakkasert?

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.