Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Det er uakseptabelt at mennesker på flukt blir diskriminert på grunn av hudfarge.

22.3.2022
Hvorfor velger folk å fortsatt forskjellsbehandle hverandre i en krise som dette? Regjeringen og politikerne må gjøre noe med dette. Vi kan ikke sitte stille å se på at mennesker blir behandlet så forskjellig.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Elyse Ushindi Rugira, Vestfold og Telemark KrFU
handler om
Privat og UN Women/Serhii Korovainyi (illustrasjonsfoto)

I det siste har det skjedd noe som nesten ingen medier har skrevet om, og som har plaget meg. I flyktningstrømmen i nede i Ukraina blir mennesker diskriminert basert på hudfarge. Det ser ut som at ingen vet at dette skjer, og at det bare blir satt søkelys på selve krigen og sikkerheten rundt den.

Videoene fra Ukrainia som viser hvordan myndighetene forskjellsbehandler folk med mørkere hudfarge og stopper dem fra å komme på tog, gjør meg urolig og er vanskelige å se på. Noen kvinner blir bedt om å gå fra den ukrainske grensa til Polen på beina, og mange er bare studenter. En flyktning fra Kongo som bodde i Ukrainia ble bedt om å ta til våpen og gå i krig mot Russland, mens andre får lov til å flykte.

Forskjellsbehandling i en krise

Jeg må si at jeg er stolt av Nigerias president, Muhammadu Buharis’-regjeringen, som klarte å få noen elever fra krigsområdet i Ukraina trygt tilbake til Nigeria. Hvorfor i alle dager velger folk og fortsatt forskjellsbehandle hverandre i en krise som dette? Det skjønner jeg ikke. Statsministeren i Bulgaria, Kiril Petkov, har sagt følgende: «Disse er ikke de vanlige flyktningene vi er vant til. Disse er europeiske folk. Disse menneskene er intelligente. De er utdannede folk.»

Jeg prøver å forstå hva som er forskjellen mellom flyktningene da, og de ukrainske flyktningene som kommer nå.

For ikke så mange år siden nektet mange europeiske land å ta imot flyktninger fra andre land som Syria, Afghanistan og Nord-Afrika. I mange år har EU betalt Tyrkia for å forhindre at det kommer flere flyktninger fra Syria til Europa. I 2015 kom det frem en video av en journalist i Ungarn som sparket på folk som prøvde å komme frem til grensa. Samme året ble politiet bedt om å skyte gummikuler på de som prøvde å komme seg over grensa.

Det er ikke nok å gå i tog i gatene med plakater. Det er ikke nok å bare snakke om det som går utover oss. Det er ikke nok å bare sitte stille og ikke gjøre noe. Hva vil vi gjøre for at verden skal se oss som like?

Regjeringen og politikerne må handle

Jeg prøver å forstå hva som er forskjellen mellom flyktningene da, og de ukrainske som kommer nå. Den ungarske statsministeren sa i en tale i 2015 at: «Det moralske og menneskelige å gjøre er å si: vær så snill, ikke kom.» Jeg vil si at dette er uakseptabelt! Det er ikke nok å gå i tog i gatene med plakater. Det er ikke nok å bare snakke om det som går utover oss. Det er ikke nok å bare sitte stille og ikke gjøre noe. Hva vil vi gjøre for at verden skal se oss som like? Hvorfor gjør ikke politikerne noe?

Vi har langt igjen å gå når det kommer til flytninger. Regjeringen må gjør noe. Politikerne må gjør noe fordi nå er det nok. Alle liv er unike og uendelig mye verdt.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.