Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Tilsvar
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

- Norge trenger en ny regjering

12.7.2021
Jeg mener politikken regjeringen har ført på feltet de siste åtte årene viser at vi trenger en ny regjering - og et nytt parti på Stortinget.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Skrevet av Ingvild Jonsrud Gulla
handler om
Foto: Privat.

I et leserinnlegg 10. juli, skriver Silje Solvang i Unge Høyre at det trengs et borgerlig flertall ved høstens valg for at funksjonshemmedes rettigheter skal bli oppfylt. Dette er jeg uenig i. Jeg mener politikken regjeringen har ført på feltet de siste åtte årene viser at vi trenger en ny regjering - og et nytt parti på Stortinget.

Den såkalte inkluderingsdugnaden


Erna Solberg har vært statsminister i åtte år. Rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne har ikke vært løftet høyt nok i løpet av disse periodene. Regjeringen har gjort mer skade og underbygget diskrimineringen - både gjennom retorikk og praktisk politikk.


Regjeringens store prestisjeprosjekt på feltet har vært den såkalte inkluderingsdugnaden. Dessverre var den relativt innholdsløs og bidro til en stakkarsliggjøring av mennesker med nedsatt funksjonsevne. Fordi det å inkludere og oppfylle grunnleggende rettigheter til en gruppe mennesker handler ikke om dugnad - det handler om likestilling. Dugnad er et nedverdigende ord og sender et signal om at dugnad er det som må til for å gi mennesker med nedsatt funksjonsevne jobb. Men det handler egentlig om enorme ressurser som ikke blir brukt. Å sperre en stor gruppe mennesker utenfor arbeidslivet er ikke bra.

CRPD: "De vet ikke hva de ber om"


Og som om ikke det var nok - Regjeringen stemte også ned et forslag om å inkorporere FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i norsk lov. Under debatten sa representanter fra Høyre blant annet at “de vet ikke hva de ber om” og “disse menneskerettighetene er ikke ordentlige menneskerettigheter”. Slike uttalelser vitner ikke om engasjement for likestilling, men heller et enormt bidrag til diskriminering av mennesker med nedsatt funksjonsevne.

"Dugnad er et nedverdigende ord og sender et signal om at dugnad er det som må til for å gi mennesker med nedsatt funksjonsevne jobb."

Les også: "Hvorfor er CRPD viktig?"

Fritt skolevalg gir ikke alle valgfrihet


Solvang skriver også i innlegget sitt om viktigheten av fritt skolevalg. Jeg er enig med Solvang i at valgfrihet er viktig, men hun glemmer at fritt skolevalg - eller karakterbasert opptak - ikke gir alle valgfrihet. Det gir kun valgfrihet til de elevene med best karakterer. Mange med funksjonsnedsettelser får ikke god nok undervisning og har et dårligere utgangspunkt for å få gode karakterer på grunn av et skolesystem som ikke er godt nok tilrettelagt. Dessuten er det er tynt argument at man kan søke seg til en skole som er universelt utformet eller en skole som er god på personer med funksjonsnedsettelse, fordi det bør ikke være forskjeller der i utgangspunktet. Alle skoler burde vært universelt utformet og skolene bør ha nok ressurser til å gi elevene den undervisningen og oppfølgingen de trenger.

Les også: "Skolepolitikk for alle - ikke bare eliten!"

Styret i Unge Sentrum. Bilde av styret. Unge Sentrum, Partiet Sentrum
Styret i Unge Sentrum. Foto: Privat.

Et nytt parti på Stortinget


Nå trenger vi et regjeringsskifte og et nytt parti på Stortinget som tar denne likestillingskampen på alvor. Vi i Partiet Sentrum har kampen mot utenforskap og for rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne som vår sak nummer èn. Ingen andre løfter denne kampen høyt nok. Hvis vi kommer på Stortinget vil vi jobbe for å bygge ned samfunnsskapte barrierer og sikre rettigheter til Norges største minoritet.Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.