Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Kjære Regjering, dere skulle tenkt utenfor boksen.

27.2.2022
Jeg tror man må tenke utenfor boksen og møtes på midten. Det burde ha vært en mulighet. Vi burde avholde en eksamen med ekstern sensor. Men, karakteren burde bli lagt mindre vekt på enn en vanlig eksamen.
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
William Lindholm, medlem i Unge Høyre og VGS-elev
handler om
Umair Ahmad og Erlend C. L. Birkeland

Den 11. februar kunngjorde Regjeringen at eksamen ville bli avlyst, både i grunnskole og videregående. Jeg mener dette er hensiktsløst, og at det finnes flere enn 2 veier å gå. Da Utdanningsdirektoratet, Tonje Brenna, og regjeringen oppveide eksamen, hadde de to løsninger i tanke: Å avlyse, eller å ikke avlyse. Jeg tror man må tenke utenfor boksen og møtes på midten. Det burde ha vært en mulighet. Vi burde avholde en eksamen med ekstern sensor. Men, karakteren burde bli lagt mindre vekt på enn en vanlig eksamen.


Må møtes på midten

Utdanningsdirektoratet og Regjeringen har åpenbart hatt gode begrunnelser i ryggen da de vedtok at å avholde eksamen ikke var til gode for ungdommen. Ungdommen har helt klart hatt både splittet undervisning og fravær, akkurat slik som de siste 2 årene. På den andre siden har vi gode begrunnelser til å avholde eksamen. Karaktersnittet er «falskt» og rekordhøyt. Det må ned. Ungdommen slipper nå ut i universitetet uten noen erfaring med eksamen. Vi får ingen anonym vurdering, og motivasjonen blir lav uten en framtidig eksamen å tenke på. Derfor burde vi møtes på midten, og anerkjenne begge sider av saken. I år må eksamen være en underveisvurdering, slik som alle andre prøver, men med ekstern sensor. Hvor faglærer vektlegger karakterens betydning på slutt-terminkarakter.

Jeg sendte umiddelbart inn en resolusjon

7. Februar satt jeg og så på Dagsnytt 18. Her debatterte Therese Sollien og Hilde Sandvik om man skulle avlyse eksamen eller ikke. Det slo meg plutselig at diskusjon var for spredt, og at de hadde helt forskjellige argumenter og påstander som på ingen måte møtte hverandre. Jeg sendte umiddelbart inn en resolusjon til Akershus Unge Høyres politiske forum som beleilig nok bare var 10 dager senere. Torsdag 17. februar besluttet nærmere enstemmig Akershus Unge Høyre at resolusjonen var vedtatt. Det er altså nå vedtatt Akershus Unge Høyre-politikk, at vi vil ha en eksamen hvor vi møtes på midten, istedenfor at vi blindt og naivt kunn ser én side av saken.

Burde ta inspirasjon fra norske Ungdomsskoler

Samtlige av ungdomsskolene i Norge avholder «prøveeksamen» for 10. klasse elever. Dette går ut på at man avholder en «muntlig eksamen». Her får elevene prøve seg på muntlig eksamen (vanligvis rundt januar-mars tiden), før den «ekte» eksamen i april-juni. Prøveeksamen ligner mye på mitt forslag: Man avholder en muntlig eksamen, hvor karakteren blir tatt med i underveisvurderingen. Forskjellen på mitt forslag og «prøveeksamen» er at prøveeksamensoppgavene er forskjellig fra skole til skole. I tillegg er det ingen ekstern sensor på prøveeksamen. Det var det hvertfall ikke på min ungdomsskole. Den siste forskjellen mellom mitt forslag og «prøveeksamen» er at jeg vil avholde «prøveeksamen» for både skriftlig og muntlig eksamen.

Å avholde eksamen på foreslått måte vil jevne ut karaktersnittet, gi elevene erfaring med eksamen, gi elevene en anonym og rettferdig vurdering, motivasjonen blir styrket og vi får tatt hensyn til den skjeve fordelingen av undervisning.

Kjære Regjering, dere skulle tenkt utenfor boksen.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.