Gjør som tusenvis av andre debattglade nordmenn og følg oss på Instagram.
Nostrum
Jeune.no («skjønn») er et studentdrevet talerør for unge. Gjør som over 300 andre unge og skriv for Jeune.

– Jeg er overbevist om at Espresso House har som mål å ansette de mest kyniske daglige lederne de finner

17.11.2021
No items found.
Dette innlegget er skrevet av
Rebekka Prestang, tidligere Espresso House-ansatt
handler om
Foto: Privat

For noen uker siden la jeg ut en TikTok hvor jeg fortalte om min opplevelse da jeg jobbet på Espresso House. Jeg fikk overraskende mye respons og ønsker å dele her da det åpenbart ikke er bedre forhold siden nyhetsoppslagene i 2019 og utallige lovnader.

Dersom jeg brukte «for lang tid»...


Jeg er overbevist om at Espresso House har som mål å ansette de mest kyniske daglige lederne de finner. Systemet er etter min mening bygget opp på at managere får en dårlig grunnlønn men bonus dersom de får personalkostnad under en viss grad i forhold til salg. Dermed betyr underbemanning = bonus. Espresso House oppfordrer direkte til å kjøre de ansatte fullstendig i grøfta. Dette fører til at det alltid er for mye å gjøre på jobb og svært underbemannet.


Jeg har opplevd at manageren har endret på mine stemplinger og fjernet mine timer. Dersom jeg brukte «for lang tid» på å stenge, på grunn av underbemanning, så fjerner sjefen tiden min uten å si ifra. Da jeg kom hjem fra et halvt års perm og skulle stenge i nyoppusset shop nærmest alene og brukte en time ekstra, hadde manageren min fjernet timen dagen etter. Jeg og flere av mine venner og kollegaer begynte å følge med på stemplinger fordi de ble manipulert. Og når vi startet på jobb var det obligatorisk å telle kassen før vakten startet, men dette fikk vi ikke lov til å stemple oss inn for. Så dette var 10 minutter ustemplet jobb hver eneste dag.


Jeg ble psykisk syk av å jobbe på Espresso House. Utmattet ble jeg også av å jobbe utallige kveldsvakter med migrene fordi jeg var så stresset for stenging. Jeg følte meg rett og slett behandlet som søppel.

«Dette gjelder ikke alle steder»

Flere har sagt at dette «ikke gjelder alle steder». Vel, jeg har jobbet under 3 sjefer, i to shopper og har flere venner og kollegaer som har jobbet flere steder også. Vi alle har samme opplevelser - uavhengig av sted. Og ikke minst alle som har kontaktet meg nå i ettertid og sagt de har samme opplevelser. Nei, det er kanskje ikke alle steder som er slik, men kanskje de aller, aller fleste!


Etter medieoppmerksomheten i 2019 ble det lovet at det skulle bli «så mye bedre». Jeg sluttet i februar 2020 og det var absolutt ikke bedre, og av hva jeg har hørt fra tidligere kollegaer som fortsatt jobber på samme sted, og fra andre nåværende ansatte fra kommentarfeltet på TikTok, er det ikke litt bedre engang. Det er lett å si at «det er bare å si ifra», men husk at Espresso House hovedsakelig ansetter 18-20 åringer og studenter som har ingen til lite arbeidserfaring fra før. De vet kanskje ikke bedre, de er redde for sjefene sine, de trenger jobb, og de er livredde for å få dårlig referanse.

Jeg har kontaktet HR om mine opplevelser. Der fikk jeg litt medlidenhet, men samtalen ble avsluttet med «det er ikke alle som er ment til å jobbe på en så hektisk jobb som Espresso House». Det stemmer nok, men når «flesteparten» av de ansatte gråter på jobb, får psykiske problemer, er redde for sjefene sine og blir behandlet dårlig, er det kanskje ikke de som er problemet, men organisasjonen.

I en e-post til Jeune, skriver Marianne Gaarder Amland, daglig leder i Espresso House Norge:

«En slik opplevelse er det stikk motsatte av hva vi ønsker at Espresso House skal være. Vi skal være en trygg og god arbeidsplass for alle, der våre medarbeidere trives. Jeg blir ordentlig lei meg når jeg hører at vi ikke lykkes med dette for alle.

Vi har jobbet mye med arbeidsmiljøet og kulturen i selskapet de siste årene, og gjennomført mange viktige endringer.

I dag har vi ikke noen form for bonusordninger som det blir hevdet i innlegget. Dette er en viktig endring og ble fjernet i sin helhet i starten av 2020.

Alle våre medarbeidere skal selvsagt få betalt for alle timene de jobber, har vi avvik her er dette uakseptabelt.

Å sørge for at unge arbeidstakere har et godt arbeidsmiljø, er noe av det viktigste vi gjør, og et ansvar vi tar på stort alvor. Dette er et kontinuerlig arbeid som står høyest på vår agenda.»

En versjon av Rebekkas innlegg ble først publisert på hennes Instagram-konto.

Vipps til #665544 for å støtte studentene bak denne nettsiden.